Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šestidenní válka

Šestidenní válka patří mezi nejkratší a nejúspěšnější války. Hlavní podíl na vítězství Izraele nad arabskými sousedy měla jeho zpravodajská služba. Jinak by asi stěží vyhrála malá země proti obrovské přesile s tak obrovským ziskem.

Vítězství Izraele v Šestidenní válce předcházely některé důležité události.

Arabské země nikdy nepřijaly plán OSN na rozdělení Palestiny z roku 1947, který pak vedl k vytvoření státu Izrael v květnu 1948. Od války za nezávoslost v roce 1948 vlastně tato malá země žije nepřetržitě ve válce s okolními státy. V pozadí konfliktu jsou i strategické zájmy velmocí.

Izrael si byl vědom, že výkonná zpravodajská služba by mohla být faktorem vyrovnávajícím obrovskou přesilu Arabů. Malé náklady na výzvědnou službu neodpovídaly dosaženým úspěchům. Spousta zpravodajců pracovala jen z oddanosti věci. Pronikli do nejvyšších míst a získali životně důležité informace o stavu letectva, pozicích Syřanů na Golanských výšinách, odkud dstřelovali židovské osady.

Egyptský prezident Násir se snažil v 60. letech spojit všechny arabské země, ale každý stát si spojenectví představoval jinak. Arabské země se 100 miliony obyvatel proti Izraeli s tehdy 2,5 miliony obyvatel. Z toho přes 700 tisíc obyvatel Izraele byli uprchlíci z arabských zemí z roku 1948, odkud mohli odejít jen s osobním majetkem.

Největší vojenskou hrozbou byl sovětský MIG 21. Zástupce velitele irácké letky, křesťan, přelétl i s MIGem do Izraele. Zpravodajská služba Mossad  tak dokázala získat neporušený stroj protivníka.

V roce 1965 začali Izrael napadat organizovaní teroristé z uprchlických táborů Palestinců v okolních zemích podporovaní tamními vládami. Dle mezinárodních dohod je každá země, která přijme uprchlíky povinna jim posléze udělit občanství. Jediní Palestinci mají dodnes statut uprchlíků, přestože v některých zemích žijí i několik desítek let. Nemají občanská práva, protože doposud neobdrželi občanství zemí, kam odešli. Vytahují tak spoustu peněz z mezinárodních organizací a jitří nenávist vůči Izraeli.

Arabské země v čele s Egyptem za podpory Sovětského Svazu považovali Izrael za snadnou kořist. V dubnu 1967 začali stahovat vojska na Sinajský poloostrov. S tím souviselo i uzavření Akabské úžiny, čímž znemožnili cestu lodím z jediného izraelského přístavu Eilat v této oblasti. Zřejmě nepředpokládali, že Izrael bude bojovat proti přesile. Izrael měl celkem 260 tisíc vojáků včetně mobilizovaných a arabské země 540 tisíc. Převaha v bojové technice včetně letadel byla 3:1.

Ráno 5. června 1967 vzlétla všechna izraelská letadla. Útok na egyptská letadla na zemi byl naplánován přesně na 7.45. V 7.30 přistály egyptské ranní průzkumné hlídky a v 8.00 dorazili na letiště důstojníci a letci. Izraelci měli půl hodiny, aby zničili egyptské letectvo na 11 základnách. Podařilo se. 90% letadel bylo zničeno na zemi. Na sinajských leteckých základnách izraelci použili bomby, které nepoškozují beton. Tyto základny pak převzali do svých rukou. Během dne ještě Izrael napadl Sýrii a Jordánsko a pozemní vojska porazila Egypt na Sinaji.

Izrael v Šestidenní válce získal území 3x větší, než byla jeho původní rozloha. Získal celý Sinajský poloostrov včetně Pásma Gazy, Západní břeh Jordánu a Východní Jeruzalém s nejposvátnější Západní zdí Šalamounova chrámu, kam mohli doposud Izraelci vstoupit jen 1x za rok. Dále obsadil Golanské výšiny, takže odtud již Syřané nemohli zabíjet izraelské farmáře a členy jejich rodin.

V roce 1982 Izrael vrátil Egyptu Sinajský poloostrov. Převzít Pásmo Gazy Egypt odmítl. To je dnes oblast, odkud na Izrael denně dopadají rakety přesto, že do oblasti může být dodávána jen humanitární pomoc.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 8.4.2012 0:45 | karma článku: 26,90 | přečteno: 1856x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi