Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Generál Sikorski

V Polsku právě probíhá evropský šampionát ve fotbalu. Pocházím z Ostravy. V tomto regionu a zejména na Opavsku žije několik desítek tisíc českých občanů polské národnosti, kteří mají možnost u nás chodit do polských základních i středních škol. To je v naší zemi jev ojedinělý. Zpěvačka Ewa Farna je jednou z nich.

Generál Sikorski

Polsko je velmi zajímavá a krásná země, která je také našim blízkým a dobrým sousedem.

Generál Sikorski byl jednou z významných polských osobností. Zemřel při leteckém atentátu na palubě letadla Liberator v noci 4. července 1942 na letišti v Gibraltaru.

Polsko zaniklo v letech 1772 až 1795 při trojím dělení Polska mezi Prusko, Rakousko-Uhersko a Rusko. Bylo obnoveno jako republika až roku 1918. Generál Sikorski, který se narodil v roce 1881, spolu s pozdějším diktátorem Pilsudskim, který vedl polská vojska v roce 1922 při legendárním vítězství u Varšavy nad Ruskem, byli v té době nejvyššími představiteli Polska.

Na místě dostihové dráhy a zeleninové zahrady na severu Gibraltaru Britové v roce 1940 vybudovali letiště. Vzhledem k malé délce vzletové dráhy často při startu letadla sedla na mořskou hladinu bez jakýchkoliv následků. Při vzletu Sikorského letadla se opakoval podobný scénář, po osmi minutách na hladině však letadlo vybuchlo. Zachránil se jen první pilot, Čech, kapitán Eduard Prchal, který až do konce života podával o atentátu rozporuplné informace.

Vyšetřování Britů dospělo k závěru, že generál spolu s dalšími pasažéry zahynul při letecké nehodě. Díky nově nalezeným archivním materiálům a na základě počítačové analýzy šestnáctivteřinového letu letadla Liberator lze téměř s určitostí říci, že generál byl zavražděn.

Když 1. září 1939 Hitlerova vojska napadla Polsko, následně 17. září dle tajných dohod k paktu Ribentrop-Molotov napadl Sovětský Svaz Polsko z východu a zajal desítky tisíc lidí. Z nich téměř 22 tisíc důstojníků a příslušníků elity Rusové povraždili v Katyni, Charkově a Tveri. Polská území na východě se stala po válce součástí Sovětského svazu. Územní ztráty vykompenzovali spojenci Polsku přidělením částí patřících dříve Německu, což vyvolalo obrovské přesuny obyvatelstva. Dodnes se na Ukrajině např. v oblasti Lvova mluví převážně polsky.

Generál Sikorski byl v té době exilovým předsedou vlády a vrchním velitelem polských ozbrojených sil Polska.

Když Němci napadli v roce 1940 Sovětský Svaz, objevili hromadné hroby s tisíci Poláky. Němci přizvali zástupce Červeného kříže, takže již tehdy spojenci věděli o tomto masakru a jeho pachatelích. Jednou z obětí byl i bratr Sikorského generál Franciszek Sikorski.

Sovětský Svaz v té době patřil mezi spojence, z nichž někteří zvažovali variantu pozdější porážky socialistického státu ve spolupráci s Německem. Winston Churchill byl proti. Měl zájem na spojenectví se Sovětským Svazem, které mohlo být ohroženo snahou Sikorského objasnit ruské válečné zločiny na Polácích. Churchill podle některých pramenů dokonce varoval Sikorského, aby do severní Afriky a na Blízký východ neletěl. Zřejmě měl informace od tajných služeb. Navíc den před smrtí Sikorského byl 3. července v Londýně spáchán atentát na Churchilla. Náhoda?

Iniciátorem vraždy Sikorského byl zřejmě Stalin, který využil služeb tzv. Ruské pětky v Cambridge, z nichž nejznámější byl sovětský špion Kim Philby. Ten přistál v Gibraltaru a letadlo s ním odletělo ráno 4. července 1942. Má se za to, že přivezl atentátníky, kteří poté v noci při krátkém zastavení před vzletem vnikli zadními dveřmi do letadla a zabili cestující včetně generála Sikorského v zadní části. Poté těsně před vzletem vystoupili.

Druhý pilot nebyl z moře zachráněn ani vyloven. Podle nově objevených archivních materiálů na nedalekou pláž podle výpovědi svědků, britských vojáků,  těsně po neštěstí připlaval pilot v uniformě. Jak je možné, že se tato skutečnost neobjevila ve vyšetřovacím spisu tragické nehody?

První pilot, Eduard Prchal s pověstí vynikajícího pilota, byl zřejmě do plánů atentátníků zasvěcen až při vzletu a možná pod pohrůžkou násilí na něm a jeho budoucí ženě, se kterou právě čekali dítě. 

Při jeho vylovení z moře byl následkem ohlušení výbuchem zmatený a nedokázal odpovědět na otázky.

O atentátu na Sikorského se dočtete více v knize Tadeusze A. Kisielewského. Její název je SIKORSKI, Spiknutí, Na stopě vrahů polského generála.

Autor v předmluvě k českému vydání v roce 2009 vyjadřuje úctu k podle něj nevinnému českému prvnímu pilotovi, i Čechům, kteří mu poskytli materiály k jeho rozsáhlé studii o atentátu.

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 10.6.2012 10:58 | karma článku: 21,81 | přečteno: 2014x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Soud potrestá brutální útok na dívku, bodnutá do krku skončila v pytli v lese

24. dubna 2024

Krajský soud v Plzni dnes vynese rozsudek nad devatenáctiletým Ukrajincem Viktorem Veselovským,...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi