Sjednotitel Palestinců...

27. 04. 2014 15:46:01
...Mahmud Abbas se zřejmě nestane tím, kdo vyjedná mír s Izraelem. Nedávno však došlo k dohodě mezi Fatahem, který operuje na Západním břehu Jordánu, a mezi Hamasem, který ovládá Pásmo Gazy. V této oblasti platí embargo a Izrael denně dodává jeho obyvatelům veškeré životní potřeby. Fotky a záběry reportérů dokládají, že tamní obyvatelé rozhodně netrpí nouzí na rozdíl od jedné třetiny obyvatel Izraele v okolí Gazy, kteří jsou dennodenně vystaveni raketám teroristů.
Den památky obětí Šoa
Den památky obětí Šoa

Izraelský systém ochrany proti střelám Iron Dome (Železná kopule) je nejdokonalejším systémem toho druhu na světě, a jako jediný je bohužel každodenně ověřován v praxi. Izraelská záchranná služba David Magen Adom (Davidova červená hvězda) je považována za nejlépší zdravotní záchranný systém na světě.

Obyvatelé Pásma Gazy jsou rukojmími Hamasu, kdo se nepodrobí, je krutě potrestán. Přes milion obyvatel v této malé enklávě s největší hustotou osídlení na světě, může sporadicky z oblasti vycestovat, a to jen přes Egypt, se kterým má společnou hranici. Velká část obyvatel také doposud žije v uprchlických táborech, kde se již narodilo několik generací Paestinců od vzniku státu Izrael v roce 1948. Pobírají peněžité dávky zejména od Kongresu USA, který nedávno rozhodl, že bude finančně podporovat jen "uprchlíky", kteří odešli z nově vzniklého Izraele po jeho vzniku, tedy v roce 1948, a už ne jejich rozvětvené potomstvo.

Koncem loňského roku se nadějně rozběhla vyjednávání o míru a vzájemném uznání mezi Palestinci a představiteli státu Izrael pod vedením ministra zahraničí USA Johna Kerryho. Izrael nedávno odmítl propustit z vězení další desítky palestinských vražedkyň a vrahů jako vstřícné gesto. Také čerstvou dohodu mezi Hamasem a Fatahem vnímá izraelská vláda jako ohrožení země.

Palestinci i nadále odmítají uznat Izrael jako židovský stát. Většina arabských států nepovoluje vstup Izraelcům na svá území a neuznává izraelské pasy. Malý průlom nastal před několika dny u tuniských úřadů, které se rozhodly izraelským návštěvníkům největšího židovského shromáždění na Džerbě, zřejmě pro zjedndušení administrativy, uznat izraelské pasy. Někteří místní i další arabští politici z ostatních zemí vnímají uznání izraelského pasu jako současné uznání Izraele.

Před několika týdny navštívili palestinští vysokoškolští studenti se svým profesorem vyhlazovací tábor Osvětim. Dnes, v předvečer židovského Dne památky obětí Šoa, Jom Hašoa, prohlásil vedoucí představitel Palestinské samosprávy Mahmud Abbas, že "holokaust byl nejohavnějším zločinem proti lidskosti v moderní historii". Doufejme, že nezústane jen u prohlášení, ale dojde k posunutí rozhovorů směrem k mírovému soužití.

Izraelští představitelé doposud považují Abbase za antisemitu a popírače hlokaustu vzhledem k jeho doktorandské práci na Moskevské univerzitě, ve které tvrdí, že určité skupiny sionistů a nacistického Německa spolupracovaly v letech před vypuknutím druhé světové války.

Zapomněl zmínit, že Jeruzalémský Muftí, strýc Jásira Arafata, prožil válku v Berlíně, a radil a pomáhal Hitlerovi s protižidovskými akcemi. Na Bálkaně se taktéž podílel na vytvoření vojenských jednotek z tamních muslimů, kteří bojovali po boku nacistů. Po válce v Palestině a dalších arabských zemích působili příslušníci nacistické SS jako poradci, včetně Otto Skorzenyho, jehož oddíl v roce 1943 osvobodil Mussoliniho z rukou povstalců, a poté do Itálie vpadla nacistická vojska.

Zítra si lidé na celém světě připomenou Den památky obětí Šoa. Na náměstích se budou číst jména obětí holokaustu jako vzpomínka a varování před opakováním podobných hrůz v lidské historii. V Izraeli se rozezní sirény a všichni lidé se zastaví a uctí tak památku obětí.

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 27.4.2014 15:46 | karma článku: 16.99 | přečteno: 371x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 26 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 10.22 | Přečteno: 93 | Diskuse

Filip Vracovský

Česko jako země plná ateistů a agnostiků přesto žije z křestanských tradic a k Rusku

nebo Ukrajině má poměrně blízko. Těžko však může chápat Blízký východ . Než se v další sérii blogů vrátím do kuchyně dovolte ještě jednu úvahu laika....

29.3.2024 v 7:49 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 88 |

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 37.61 | Přečteno: 871 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 33.67 | Přečteno: 3278 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...