Veselé vánoce a šťastnou chanuku vám přeje pilot

14. 12. 2015 13:39:07
Pilot letadla chystajícího se na přistání na letišti Ben Gurion v Tel Avivu hlásí: Vážení cestující, připoutejte se prosím, zůstaňte sedět na svých místech dokud stroj nezastaví, a vypněte prosím svá mobilní zařízení.

Cestujícím, kteří sedí, přeji veselé vánoce, a těm, kteří již netrpělivě postávají v uličce a volají svým blízkým, přeji šťastnou chanuku.

Tohle hlášení fakt není vtip. Miriam před čtyřmi lety cestovala do Izraele na program Sar El. Vybrala si let ukrajinskou leteckou společností AeroSvit s mezipřistáním v Kyjevě. Letenky byla jednak levné, a Miriam ještě nikdy nebyla v Kyjevě. Do 40 kilometrů vzdáleného hlavního města Ukrajiny se sice tehdy nedostala, ale prožila zajímavé chvíle.

Let z Prahy do Kyjeva proběhl v klidu ve společnosti souseda, který na Ukrajině pracuje. Miriam se o této zemi dozvěděla spoustu zajímavých informací. Během přistání kroužili na Kyjevem a Miriam měla poprvé v životě možnost spatřit z výšky prosvícené sluncem meandry opravdu velké evropské řeky, tady Dněpru. Ohromilo ji jakoby roztrhané pobřeží se spoustou zátok a výběžků pevniny. Něco pro Středoevropanku neobvyklého.

Něco podobného zažila v bývalé Jugoslávii, v době války mezi Srbskem a Chorvatskem. S manželem kamarádky se vydali se sítí k ramenu Dunaje. Síť byla natažená mezi dvěma blízkými břehy, druhý den ji jeli zkontrolovat. V období války byly ulovené malé štiky opravdu vítaným zpestřením omezeného a nepřiměřeně drahého výběru potravin v tamějších obchodech. Miriam ještě neviděla živou štiku, které její společník vytahoval ze sítě a poté usmažil na grilu na dvoře. Byla to opravdu výborná pochoutka.

Přestávka na letišti v Kyjevě mezi oběma lety proběhla v klidu a Miriam se vydala k řadě cestujících připravených odletět do Tel Avivu. Letadlo bylo poloprázdné a Miriam jako první přinesla letuška vegetariánské jídlo. Poté se věnovala ostatním cestujícím. V letadle cestovala skupina mladičkých ortodoxních Židovek s velmi malými dětmi v doprovodu starší ženy. Ženy po celou dobu letu běhaly v uličce a pokřikovaly na sebe. Stále někomu volaly mobilem a mezitím si odbyly mateřské povinnosti. Miriam a další dva cestující v zadní části letadla, mladí Němci, se nestačili divit. Jen pozorovali, co se na palubě děje, a přemýšleli, jestli je to běžné, či mají štěstí na velmi nezodpovědné cestující.

Poté, co skupina dojedla výbornou košer večeři, ženy každá zvlášť odnášely nádobí dozadu letuškám do kuchyňky. Během přistání v Tel Avivu ženy pobíhaly uličkou a volaly svým blízkým, že už se blíží. Letuška se nejprve pevným hlasem snažila ženy usměrnit, ale ty na ni nedaly a pokračovaly ve své činnosti. Hlas letušky postupně zesiloval a stával se zoufalejším, a její Siditěs, siditěs, pažalujsta, nikdo nevnímal. Všichni jsme si oddechli, když letadlo dorolovalo k letištní budově a my jsme vystoupili na pevnou zem.

Miriam svůj zážitek vyprávěla známým v Tel Avivu a kolegům na dobrovolnickém programu Sar El v Izraelské armádě. Všichni se smáli a přikyvovali, že to jsou Izraelci. Při zpátečním letu za tři týdny byla Miriam jen trochu nervózní, když vedle sedící matka v šátku s dcerou neustále držely v ruce mobil.. Přestup z mírně zpožděného letu do Kyjeva na Prahu proběhl v rychlosti tak, že jakási paní u umakartového stolečku si na pokrčeném papíru zaškrtla tužkou jejich jména v seznamu, a mohlo se letět domů.

Jenže utrpení Miriam ještě neskončilo. Přímo za ní seděli mladí ukrajinští manželé s asi dvouletou holčičkou, která během celého letu brečela a brečela. Miriam napadlo, že jí nadávání moc nepomůže, a tak holčičku vzadu škádlila rukama a cuchala jí vlasy. To byly jediné okamžiky, kdy se trochu zklidnila a hrála si s jejíma rukama. Miriam ji ani nezahlédla, v malém prostoru nemohla otočit hlavu. Při vystupování se na rodiče usmála, aby si nemysleli, že jí to dělalo bůhvíjaký problém holčičku zklidnit. Ti se na Miriam ani nepodívali, natož, aby jí poděkovali. Tak to často ve světě chodí.

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 14.12.2015 13:39 | karma článku: 19.35 | přečteno: 672x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 18.16 | Přečteno: 391 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 578 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.34 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 15.79 | Přečteno: 471 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...