Entebbe, symbol izraelské hrdosti

5. 07. 2016 19:18:02
Včera přistálo na ugandském letišti izraelské letadlo s předsedou vlády Benjaminem Netanjahuem, jeho manželkou a doprovodem. Je to poprvé, kdy izraelský premiér navštívil tento kontinent a bude tam jednat se sedmi prezidenty.

Vojenská kapela zahrála izraelskou hymnu a prezidenti Izraele a Ugandy se přemístili k památníku Operace blesk/Jonatan, během které 100 izraelských vojáků během 52 minut osvobodilo 102 rukojmích a odletěli s nimi zpět do Izraele.

Operace Entebbe začala 27. června 1976, kdy ihned po vzletu z athénského letiště bylo uneseno letadlo Air France na lince Tel Aviv - Paříž s 246 převážně židovskými cestujícími a 12 členy posádky. Poté palestinští teroristé spolu se dvěma německými unesli letadlo na letiště Entebbe v Ugandě.

Teroristé žádali propuštění 58 vězněných palestinských teroristů. Izraelští představitelé vyjednali 3 denní odklad a během této doby na základě informací propuštěných rukojmích zkoumali možnosti jejich osvobození. Ugandský diktátor Idi Amin původně spolupracoval se západem, ale po převratu si našel nového spojence v Sovětském svazu. Poté, co mu Izraelci odmítli prodat vojenská letadla k bombardování okolních zemí, diktátor s Izraelem přestal spolupracovat.

Po propuštění osob vesměs nežidovského původu byli rukojmí zadržování ve staré budově letiště, kterou vybudovala izraelská firma. Její pracovníci pomohli v Izraeli vybudovat model letiště, kde vojáci trénovali podrobnosti osvobození. Konečně v noci ze 3. na 4. červenec 1976 vzlétla z tehdejšího letiště na Sinajském poloostrově, který po vítězné šestidenní válce v roce 1967 patřil Izraeli, 4 letadla na cestu dlouhou 4000 kilometrů. Během celé akce na letišti Entebbe jeden letoun hlídkoval ve vzduchu a sledoval situaci. Nejprve přistál nákladní letoun s identickými automobily, které používal ugandský diktátor. Bohužel v poslední době změnit černou limuzínu za bílou, čehož si všimly stráže a pokusily se kolonu zastavit. Vojáci je zlikvidovali a během krátké doby vnikli do letištní haly a hebrejsky a anglicky křičeli, aby si lidé lehli na podlahu. Bohužel ve zmatku přišli o život 3 rukojmí a před budovou byl z řídící věže zastřelen starší bratr nynějšího premiéra Izraele Benjamin, podle kterého byla později celá akce pojmenována.

Bylo zneškodněno okolo 40 ugandských vojáků při ústupu a 11 MIGů celé ugandské vojenské letky, takže nemohli Izraelce pronásledovat. O zničení letectva prý také požádala Izrael Keňa, kde letadla s osvobozenými později dotankovala palivo. Do Izraele bylo dopraveno 102 rukojmích, z nichž nejméně 10 utrpělo zranění.

Diktátor Amin později nechal zlikvidovat členy keňské komunity v Ugandě jako odvetu za pomoc Izraelcům. O pomoc pořádali keňského prezidenta místní židovští podnikatelé a také ministr zemědělství MacKenzie, kterého nechal diktátor zavraždit v roce 1978.

Operace měla ještě jednu oběť, o které osvoboditelé nevěděli. Během zajetí byla transportována do místní nemocnice Dora Bloch, 75 letá Židovka, která měla občanství Velké Británie. Mnoho rukojmích Židů mělo dvojité občanství a tudíž dva pasy. Po osvobození Doru zabili ugandští agenti, přestože personál nemocnice se tomu snažil zabránit. Její tělo pohodili do polí. Její ostatky byly odkryty v roce 1979 na jednom z polí. Bylo to v době, kdy skončila vláda diktátora Amina.

Ve Spojených státech v obdivu k osvoboditelům rukojmích zdůrazňovali, že k události došlo 200 let po podepsání americké Deklarace nezávislosti.

V roce 2012 Uganda a Izrael si připomněli celou akci na letišti v Entebbe, kde byla odhalena pamětní deska a také byly obnoveny bilaterální vztahy obou zemí.

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 5.7.2016 19:18 | karma článku: 21.04 | přečteno: 498x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...