Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidé potřebují svého blázna

V Olšanech jím byla stará paní učitelka. Byla už v důchodu, svobodná, a většinou jste ji potkali samotnou. Možná byla tak introvertní, že si k životu vystačila sama se sebou, což většině lidí dělá ohromné potíže.

Miriam se přistěhovala do vesnice po ukončení vysoké školy. Chtěla začít daleko od domova, od své matky, která na své děti chodila žalovat do školy místo toho, aby jim v ušetřeném čase něco dobrého uvařila či upekla či se jim věnovala.

Miriam začala pracovat v místní papírně a také získala malý byt v panelovém domě blízko továrny. Miriam vždy pociťovala nesmírné štěstí, když přijížděla domů, do svého bytu, kde ji nikdo nenadával, neurážel ji a mohla si tam dělat co chtěla. Ze začátku to nebylo jednoduché. Miriam zde neměla nikoho blízkého a doma slyšela jen výčitky, proč se odstěhovala, takže si nemohla postěžovat, slyšela by jen další obvinění.

V práci i v okolí se postupně skamarádila s lidmi a už se necítila jako kůl v plotě. Chodila do místního vesnického kina, do lesa na houby a lesní plody. Miriam nikdy houby nesbírala a byla jako omámená. Nejprve je sbírala s atlasem hub v ruce a postupně se vypracovala. Vždy se jí v noci zdálo o úlovcích z lesa.

Ve vedlejší vesnici cvičila s ženami na spartakiády a spolu tam jely a moc si to užívaly. Vedla pionýrský oddíl. Miriam si uvědomuje, že byla někdy nemožná, ale jen po opuštění rodiny, kde po smrti otce a později všech těch, kteří ji měli rádi a respektovali ji, se stala "pátým kolem u vozu", mohla najít sama sebe a začít nový život bez ponižování a urážek od těch nejbližších.

Postupně se učila od přátel a známých, jak žít lépe tak, aby měl její život smysl a bavil ji. Její lásky končily špatně a Miriam kdesi četla, že když ji láska ničí, má přestat milovat, což zkoušela, ale někdy se jí to vůbec nedařilo. Musela si místo toho najít smysluplnou činnost, aby ji život neničil. Na popud kamaráda absolvovala zkoušky pro průvodce Čedoku a jezdila na zájezdy, které za poměrně malý peníz musela celé zorganizovat. Přesto se našli tací, kteří nebyli tak aktivní, kteří jí poté, co si postěžovala na náročnost této práce, usadili tím, že za to má přece peníze, jenže jaké.

Asi je nejlepší, když člověk, zejména na malé vesnici, kde Miriam žila a pracovala, není moc vidět. Jinak se člověk stane místním bláznem. Přece kdyby za to ta ženská něco neměla, tak by to nedělala, prolítnou v hlavách sestavy u hospodského stolu tyto myšlenky. Jak jednoduché je probírat druhé a nacházet na nich jen to špatné v případě, že já nic nedělám, a ten druhý je aktivní. Kdo žije jinak a je jiný, musí být přece blázen.

Miriam pro svou aktivitu byla vítanou členkou různých skupin. Také se dostala do výboru závodních odborů, kde vedla skupinu, která pořádala různé zájezdy a akce pro děti a mládež. Byly to velké akce s až 500 návštěvníky, ale Miriam byla vždy velmi unavená a neměla takovou radost z výsledku, jak by si představovala. Až později, po absolvování psychoterapie pochopila, že smyslem života jsou i jiné věci, než jen zorganizovat něco velkého a oslnit tak lidi, aby Miriam chválili.

Miriam byla velmi kreativní, šila, pletla, háčkovala, naučila se drhat, vyráběla svým synovcům různé krásné dárky. Po příchodu na vesnici z velkého města, si osvojila nové recepty, zavařovala, což ji velmi těšilo. Také si poprvé v životě koupila pračku. V Havířově ji nikdy matka nekoupila a tak to pro Miriam bylo jako zázrak. Mít pračku a další věci. Poté, co synovec Miriam nastoupil na vojnu do blízkého Olomouce, koupila si elektrickou troubu, aby mu mohla péct buchty a třeba smažit řízky. Miriam to vše moc bavilo, ale na vesnici se postupně cítila jako v kleci. Začala dojíždět do práce do blízkého Šumperka.

V nové práci získala nové přátele a větší rozlet. Přestože měla jako už dříve problémy v práci a i jinde, snažila se na sobě pracovat, aby se její život zlepšil. Naštěstí měla pár přátel, kteří ji tolerovali a snažili se jí pomoci. Poté, co absolvovala psychoterapii, její život se pomalu zlepšoval. Zlepšovaly se vztahy a to, jak prožívala celý život. Jen pro okolí, zůstala pořád tím stejným bláznem. Pro ty, kteří svůj život trávili v hospodě, u alkoholu a cigaret. Miriam se často zasazovala nejen o sebe, ale i o druhé. Tím byla také jakási divná, to se přece nedělá, je lepší si dát pár piv nebo panáků a pak je ti vše jedno a nemusíš nikoho obtěžovat. Miriam se s tím ale nemínila smířit.

Pod okny paneláků u továrny, vedle obchodu, se hromadily kamiony vezoucí cosi do továrny. Později, když tohle super místo objevili i ostatní, tam prostě nakupovali a nocovali i další kamioňáci, kteří si v noci topili motorem, takže nebylo možné si otevřít okno atd. Miriam byla tak důsledná, že na každého, kdo si takto topil volala policii, pak už byla na plochu zákaz vjezdu, což většině nevadilo, a tak přijížděli dopraváci znovu. Lidé nebyli vděčni Miriam za to, že už jim pod okny nestojí 20 kamionů, ale jen tři, ona byla tím bláznem, který narušuje lidem jejich pohodu a ukazuje, že je možné něco dělat, aby život byl lepší, jenže to se každému nechce. Také nechce naštvat vrchnost či zaměstnavatele, pro kterého většina obyvatel paneláků pracovala.

Miriam ke konci studia angličtiny na Karlově univerzitě v Praze absolvovala též psychoterapii, která jí změnila život. Brzy poté si našla v Šumperku půl domku se zahradou. Byl velmi levný a Miriam tušila, že je zde nějaký problém, ale rozhodla se, že bude problém řešit, až nastane. Konečně se dostala z dosahu sousedů, pro které byla vítanou atrakcí. Jenže lidé berou každého takového, jaký byl před deseti lety, a ne takového, jakým je dnes. Miriam se necítila úplně dobře, ale ve městě měla lepší spojení pro cestování a po odchodu do důchodu se zlepšila v psaní a focení a její práce konečně došla uznání. Miriam uveřejňuje fotky a články v různých časopisech a dělá další věci, které ji baví.

Po odchodu závistivé a zlé sousedky a smrti dvou vlčáků u sousedů, kteří vyli od rána do večera, si Miriam sjednala pořádek. Teď už se dokáže problémům smát, což ji kupodivu posunulo i k lepším vztahům s velmi problémovými sousedy. Miriam je na sebe hrdá, je spokojená a žije spokojený život. Postupně si řeší zádrhely svého životy, což je prý důsledek psychoterapie. Osoby, včetně příbuzných, kteří si ji nevážili či ji ponižovali, vytěsnila ze svého života. někteří pochopili a změnili své chování, ti, co nepochopili, upadli v zapomenutí. Miriam se také naučila ne mlčet, ale vyříkat si dokonce s humorem s lidmi problémy a je spokojená a šťastná z nové dovednosti, což dokazuje, že člověk se může měnit celý život k lepšímu.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 27.8.2016 9:37 | karma článku: 22,36 | přečteno: 624x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza

Lenka Hoffmannová

Jak dodržovat judaismus ve Vesmíru

Cestování Vesmírem představuje pro židovského kosmonauta svébytné výzvy: Jak zajistit košer kosmickou stravu, jakož i všechny ostatní potřeby židovského života? Jak se lze při modlení obracet k Jeruzalému na oběžné dráze.

19.7.2019 v 13:50 | Karma: 8,79 | Přečteno: 295x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Ukrajinský ústavní soud potvrdil zákon o zločinnosti nacismu a komunismu

Ukrajina tak postavila nacismus a komunismus na stejnou úroveň a zakazuje tímto šíření jejich symbolů. Tento zákon okamžitě podnítil rozhořčené protesty ze strany Moskvy.

18.7.2019 v 13:16 | Karma: 18,49 | Přečteno: 281x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

300 tisíc lidí na Letné, a furt nic

Každý den sedám k počítači s nadějí na zprávy přinášející alespoň nějaký posun vpřed, k lepšímu, ale furt nic. Den co den omílání Zemana, Babiše, Hamáčka co by kdyby se stane a vlastně se nestane.Jen řeči a řeči, a lidé furt nic.

15.7.2019 v 21:24 | Karma: 17,33 | Přečteno: 876x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Palestinci přestávají věřit svým nezvoleným politikům

K pátému výročí vraždy tří studentů ješivy byla Palestinskou samosprávou zdvojnásobená platba jednomu z jejich vrahů. Manželky zabitých teroristů obdrží navíc 400 šekelů a na každé dítě 200 ke stávajícím 1400 šekelům měsíčně.

12.7.2019 v 19:51 | Karma: 23,21 | Přečteno: 440x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Ukrajina nevpustila sponzora vzkříšené synagogy

Ve městě Drogobyči na západ od Lvova byl do znovuvzkříšené synagogy vnesen svitek Tóry. Zde se v roce 1939 oženil 6. izraelský premiér Menachem Begin s 19letou Alizou. Oba měli na sobě uniformu mládežnického hnutí Bejtar.

9.7.2019 v 17:09 | Karma: 13,35 | Přečteno: 436x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Franklova vůle ke smyslu, ale opravdovému smyslu, života

Viktor Frankl přestal poslouchat své učitele Freuda a jeho oponenta Adlera a naučil se naslouchat svým pacientům, učil se od nich. Pracoval také v poradně pro mládež, kde se mj. zabýval problémem sebevražd při vydávání vysvědčení.

6.7.2019 v 17:47 | Karma: 18,60 | Přečteno: 678x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Mezinárodní soud v Haagu vyšetřuje kruté mučení a vraždy Palestinců

"Skutečnost, že existují lidé, kteří zažili toto peklo, by měla šokovat každou lidskou bytost bez ohledu na to, ve které zemi žije, a jaké jsou její politické názory,“ řekl advokát Barak Kedem agentuře the Jewish Pressreported.

5.7.2019 v 13:51 | Karma: 26,88 | Přečteno: 706x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Víra pomáhala přežít hrůzy holokaustu

„Víra umožnila těmto obětem vytrvat i přes peklo, kterému byli vystaveni,“ říká rabín Sholom Friedmann, ředitel muzea Amud Aish Memorial v Brooklynu/New York

4.7.2019 v 9:30 | Karma: 8,92 | Přečteno: 123x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Dlouhodobý vliv holokaustu na přeživší a jejich potomky

Lidé přeživší holocaust utrpěli trvalé poškození mozkových struktur v důsledku dlouhodobého traumatu, přičemž problémy s duševním zdravím se přenášejí na děti a vnoučata.

2.7.2019 v 20:06 | Karma: 15,84 | Přečteno: 503x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Bojím se o život!

„Bojím se o svůj život a mám velké problémy,“ šeptal do mobilu s hlukem způsobeným po něm pátrajícími muži v pozadí. Noční drama na záchranu hebronských podnikatelů z rukou Palestinské samosprávy skončilo úspěšně.

1.7.2019 v 20:08 | Karma: 22,30 | Přečteno: 792x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

O nás bez nás, konference o Izraeli a Palestině v Bahrajnu bez těchto zemí

"Nebudeme otroky či služebníky Jareda Kushnera, Jasona Greenblatta nebo Davida Friedmana." První vede americký mírový tým, druhý je speciálním asistentem Donalda Trumpa pro zahraniční vyjednávání, třetí velvyslancem USA v Izraeli.

28.6.2019 v 12:29 | Karma: 16,51 | Přečteno: 346x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Budování nového domova v nepřátelském prostředí

Týdenní paraša Šelach se soustředí okolo Izraelitů přibližujících se k jejich nové vlasti Eretz Jisroel.

27.6.2019 v 19:18 | Karma: 10,89 | Přečteno: 239x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Teror máma chce být teror bábou

Teror máma považována Palestinci za modelovou teroristickou matku oslavuje narození vnoučete zplozeného z vězení propašovaného spermatu jednoho ze svých synů teroristů. Palestinská organizace Fatah taktéž oslavuje.

22.6.2019 v 6:57 | Karma: 21,63 | Přečteno: 435x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Křesťané v nebezpečí na Blízkém východě dobrovolně slouží v izraelské armádě

Křesťané se dobrovolně připojili k izraelské armádě IDF, aby bránili jedinou zemi, která je chrání na Blízkém východě

20.6.2019 v 8:06 | Karma: 23,65 | Přečteno: 438x | Diskuse| Společnost

Lenka Hoffmannová

Palestinec unesl a znásilnil sedmiletou židovskou dívku

Během tohoto šokujícího zločinu byli údajně přítomni další pracovníci. Ti ještě doposud nebyli zatčeni a obviněni.

17.6.2019 v 19:22 | Karma: 35,92 | Přečteno: 1705x | Diskuse| Cestování
  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi