Lenka Hoffmannová

Ortodoxní Židé nedovolí ženám studovat, to se mi teda nelíbí

31. 08. 2016 16:30:03
prohlašuje jedna příznivkyně Izraele a Židů. Již před týdnem proběhla mezi Židy a jejich příznivci bohatá diskuze na toto téma na Facebooku. Nejvíce se mluvilo o tom, že pod článkem není uveden jmenovitě autor/ka,

ale jen jakási neurčitá zkratka. V titulku bylo uvedeno, že to nedovolí ortodoxní Židé, kterých je zhruba polovina, tedy skoro 6 milionů, ale dále v textu psali, že se jedná o odnož židovství, která čítá 130 tisíc Židů, což je také ovšem přehnané. Tak se v našich médiích pracuje s fakty a reakce známé, katoličky, svědčí o velkém vlivu médií, ale také o tom, jaké to je se sympatiemi k Židům a Izraeli.

Kdyby Miriam své známé pokaždé, když se potkají, vmetla do tváře hříchy každého jednoho katolíka, asi by se už s ní příště nezastavila. Například zneužívání dětí kněžími, křížové výpravy a další. Jenže Židé musí snést vše. Jsi Žid, vím to o tobě, tak trp. Jako když Miriam další katolík po návštěvě Izraele rozhořčeně komentoval o příliš krátkých sukních obyvatelek této země, Miriam se bez odpovědi vzdálila.

Přátelé Miriam, celkom slušní katolíci, od ní neslyší stesky na chování ostatních katolíků v celém širém světě. Pokud se jí něco nelíbí u nich samotných, jistě jim to řekne, ale jen to, co se týká jich konkrétně.

Je to podobné, jakoby v nějaké cizí zemi někdo abstinentce Miriam vyčítal to, že Češi jsou nejuchlastanějším národem na světě, což je mimochodem pravda, v čele se svým nejvyšším představitelem. Nebo když se jí jedna česká Němka rozhořčeně ptala, proč Židé za druhé světové války nebojovali, proč se nebránili tomu, co pro ně zosnoval její německý národ v té době. Otec Miriam bojoval stejně jako další desetitisíce mužů, žen a dokonce židovských dětí, kteří už neměli co ztratit, a které po válce často stihla šibenice. Miriam jen slušně odpověděla, "něco si o tom musíte přečíst, to nejde říct jen tak, během pár minut." Pak si vyčítala, že se jí nezeptala, proč Němci tehdy ty Židy vraždili za hrůzných podmínek. Jenže Miriam dotaz tak rozhodil, že nebyla schopná adekvátně reagovat.

Kdo by také byl, když mu za druhé světové války vyvraždili téměř všechny příbuzné, o kterých nevěděl kde, a kteří neměli hrob, kam by mohl chodit truchlit. Takže pak zůstal bez prarodičů, tet a strýců, bratranců a i dalších rodinných přátel, kteří jak říkávala přeživší prateta, také "vyletěli komínem".

Autor: Lenka Hoffmannová | karma: 18.10 | přečteno: 682 ×
Poslední články autora