Tak jsme to nějak přežili

3. 09. 2016 12:07:51
svěří se na zastávce autobusu, kam šel doprovodit svou skoro švagrovou, Petr. Skoro švagrová je v šoku. Takže ty úsměvy, povídání, smích, posezení v restauraci u pizzy a večer s oběma synovci u piva byla jen taková hra.

Vtípky a smích v kuchyni u starší sestry při hlídání skoro dcery mladšího synovce byly jen divadlo, aby to s nejmladší sestrou co nejrychleji a hladce uteklo, a život mohl jít po hlubokém výdechu dál.

Miriam už to samé slyšela od obou po návštěvě jejich jediné sestřenice z Prahy. "No, hráli jsme karty, byli v hospodě, tak jsme ten její pobyt u nás nějak přežili." Miriam si také vzpomíná na konec návštěvy jediné sestřenice s její starší dcerou u ní v Olšanech. Na závěr se jí děvčata zeptají: "Že jsme se snažily, abychom se nehádaly a přežily tu návštěvu v pohodě?" Miriam měla tehdy šok, vzpomněla si na podobné hodnocení návštěvy její starší sestrou a skoro švagrem a na prohlášení švagra na zastávce autobusu.

Starší sestra Miriam, stejně jako jejich matka, je manipulátorka jako mnoho dalších lidí, kteří každému řeknou to, co potřebují aby si ti o druhých mysleli, a aby oni se jevili nakonec jako ti nejlepší. Miriam to dobře zná od matky, které vždy věřila každé slovo, až jí později došlo, že její řeči o vaření, pečení, zavařování a ručních pracech a dalších jejích ctnostech jsou jen zbožným přáním. Doma často nebylo co jíst.

Starší sestra Miriam nejdříve do svých manipulací zatáhla svého prvního muže, milovaného švagra Miriam, který bohužel zemřel při dopravní nehodě. Zejména se to týkalo všech možných nemocí a neduhů, stejně jako dříve u jejich matky. Nedlouho poté si sestra našla o 15 let mladšího Petra a možná kvůli žárlivosti se snaží Miriam vylíčit v co nejhorším světle už předem. Miriam miluje své starší sourozence, jejich syny a také jejich vnoučata, jenže pobyt u nich se jí nějak nelíbí. Necítí se u nich dobře a stále častěji přemýšlí o tom, jestli jí stojí za to utrácet tolik peněz a námahy za cesty, ze kterých se pak vzpamatovává psychicky. Vždyť to není nadále možné, aby se nechala ponižovat a urážet přesto, že její sourozenci jsou její jediní blízcí příbuzní.

Vždyť právě proto absolvovala náročnou psychoterapii, aby zlepšila vztahy s rodinou a kamarády. Jenže pro rodinu je stále tou, kterou byla dříve, a hlavně, jejich chování k ní se nezlepšuje, spíše naopak. Pokud si Miriam dovolí něco namítnout k jejich chování, což se dříve skoro nestávalo, je obviněna z nevděčnosti. "Vždyť jsme tě včera vzali na pizzu a dnes do hospody na pivo." Jenže pro Miriam je už cesta velmi drahá a přivézt každému nějaký alespoň malý dárek je pro ni náročné. Oni přijedou vždy jednou za několik let a většinou nepřivezou nic.

Poté, co Miriam slavila kulatiny a její jediná rodina, která měla přijet společně autem, jí 2 dny předem oznámila, že nepřijedou kvůli pokaženému autu, Miriam se rozhodla, že s nimi přeruší kontakt. Nefunkční auto není žádná omluva, vždyť máme vlaky a autobusy, i když na vzdálenost 400 kilometrů, kterou zrovna tak zdolávala poměrně často Miriam. Miriam si uvědomila, že její rodina nestojí o to, být s ní. Její starší bratr u ní byl naposledy před 15 lety a na otázku kdy přijede jen do mobilu namyšleně pronesl: "Jo, já nemám čas, já musím pracovat." Ale pokud se naskytl problém, ihned Miriam volal.

"Ivane, pro mě jsi cizí člověk", zareagovala nakonec Miriam na jeho další skuhrání. "Voláš mi jen, když máš nějaké trable, zavolej těm, se kterými se stýkáš a dej mi pokoj." Vždyť poté, co někoho neustále ponižujeme a odmítáme, přece nemůžeme očekávat, že nám to dovolí neustále. Jak se říká, pohár trpělivosti a laskavosti jednou přeteče a mnohdy už nelze situaci vrátit zpět. Ti, kteří si dovolí se k někomu takto chovat, přestože on jim to částečně dovolil, nemohou očekávat vstřícnost a lásku, když ji sami neumí nebo nechtějí dát.

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 3.9.2016 12:07 | karma článku: 18.58 | přečteno: 521x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Jindřich Kubánek

Zkreslené vidění - Návod k použití

Každý si myslí, že mozek má a že ho používat umí. Přesto stačí, když ztratí klíč od bytu nebo založí kamsi brýle, aby vše ztratilo smysl a začala panika a zoufalství.

29.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 54 | Diskuse

Veronika Valíková Šubová

Takže Velký pátek

Čtu radostné ódy na Velký pátek a trochu mi trnou zuby. Tedy stručně: na Velký pátek předhodila jedna náboženská parta vrchnosti nepohodlného proroka inovující party a okupační mocnost ho na nátlak jeho souvěrců nechala popravit.

29.3.2024 v 11:16 | Karma článku: 16.98 | Přečteno: 228 |

Rudolf Pekař

Velikonoce nebo svátky jara a tolerance?

Připomínka jara nám přináší příjemné počasí, kvetoucí zahrady a zároveň i změnu názvu Velikonoc na Jarní svátky či Svátky jara. Jaký to má důvod?

29.3.2024 v 10:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 49 | Diskuse

Vlastík Fürst

Velkopáteční zastavení může prospět i ateistům

Velký pátek není v naší zemi svátkem moc dlouho. Volný den máme až od roku 2016. Otázkou je, jak s tímto volnem naložíme. Můžeme vyrazit na nákupy či za zábavou, nebo je možné se rozhodnout, že ho budeme „slavit“.

29.3.2024 v 9:05 | Karma článku: 11.27 | Přečteno: 142 | Diskuse

Karel Trčálek

Fialova vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že se v Česku už žije líp!

ANO, bude líp! Pan premiér se opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost je však nutné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou

29.3.2024 v 8:16 | Karma článku: 19.50 | Přečteno: 259 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...