Židovské instituce v Česku žijí stále holokaustem, proto se mladí neangažují

23. 10. 2016 11:28:02
"Jak to, že tady máte výstavu?" oslovil mě jeden účastník vernisáže mých fotek z Maccabi Games v Berlíně 2015. "Vždyť tady vystavují jen bejby místních funkcionářů," podotkl pán, který je umělecky úspěšný mimo jiné i v USA.

Tohle mě opravdu rozesmálo. Vernisáž se konala na Židovské obci v Praze, se kterou jsem byla domluvena na uspořádání výstavy hned na podzim po Maccabiádě, nakonec výstava proběhla v květnu následujícího roku.

Mezitím jsem už v říjnu 2015 měla prezentaci fotek s povídáním na konferenci Židé a Morava v Kroměříži. Dále na víkendovém workshopu izraelských tanců v Brně před Vánoci. Letos v září výstavu v synagoze v Děčíně u příležitosti konání české Maccabiády. A výstava a prezentace se bude konat i na dalších místech.

Této tzv. židovské olympiády v Berlíně jsem se zúčastnila jako dobrovolnice už podruhé, tentokrát jako jediná z České a Slovenské republiky. Byla jsem vybrána jako jedna ze 4 fotografů v rámci the Social Media Teamu, který měl sídlo v Olympiaparku ve vile bývalého ministra sportu a propagandy Goebbelse. Podle vyjádření jedné z místních průvodkyň jsou místní vděční Maccabiádě, že se v Olympiaparku konečně něco děje a kvůli hrám byla také opravena a dána do pořádku některá sportoviště.


Fotografové před Goebbelsovou vilou (Lenka Hoffmannová)

Na Olympiádě v roce 1936 tu měli vstup zakázán (Lenka Hoffmannová)

O významu tohoto největšího setkání tisíců Židů z celého světa svědčí i to, že je zahájil prezident Joachim Gauck a zazpíval americký židovský fenomén Matisyahu. Jen u nás tato událost nikoho nezajímá a ví o ní jen hrstka sportovců, kteří se jí zúčastňují. Z Česka cca 6, z polovičního Slovenska i 2x tolik. Jo Maccabi, to je kladivo, odpoví Židé, kterým o ní povídám, víc neví.

Nejvíce výstav o současných Židech, ovšem ne našich, má fotograf, který fotí na téma např. Chasidé v Česku s mobilem na hřbitově. Jeho výstavy pravidelně uvádí profesor fotografie na univerzitě. V Šumperku před výstavou vyvěsil na galerii obrovský poster, že jeho výstavu podporuje Ministerstvo kultury, Krajský úřad a Židovská obec Olomouc. Snad ty výstavy zaplatí? V Izraeli od nás židovská témata nikdo nechce, zajímá je naše současnost.

V sobotní MFDnes vyšel zajímavý článek Šimona Krbce, ředitele Výzkumného centra archeologie zla, s názvem Není ghetto jako ghetto. Je to reflexe k výstavě fotografií Cesty ticha o bývalých ghettech Lodž a Terezín a o Osvětimi. Fotky dle autora odrážejí pouze minulost, ale už ne současnost těchto míst. Stejně, jako aktivity našich židovských institucí, které také většinou nejsou určeny mladší a mladé nástupnické generaci. Dokonce i samotná Židovská obec v Praze přijímá nežidovské zaměstnance, a není jediná. Tak se židovství, které je hlavním záměrem obcí, pomalu vytrácí. Proč se tak děje, proč se obce nesnaží zapojovat mladší ročníky, je to záměr?


Zpřístupnění kolumbária v opevnění Terezína (Lenka Hoffmannová)

Izraelský velvyslanec (vlevo) a zástupce velvyslanectví USA na otevření kolumbária, s překladatelkou (Lenka Hoffmannová)

Blíží se volby a chystá se do nich i skupina mladších, snad nejen v Praze. Doufejme, že pokud se nic nestane a mladí se dostanou ke slovu, změní se nejen fungování, ale i směřování našich židovských obcí od minulosti k současnosti a budoucnosti zdecimované české a moravské židovské komunity.

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 23.10.2016 11:28 | karma článku: 17.70 | přečteno: 729x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 8.21 | Přečteno: 95 | Diskuse

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 8.44 | Přečteno: 234 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 28 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 9.02 | Přečteno: 137 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 15.05 | Přečteno: 349 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...