Kolik žije milionářů v Gaze, která je považována za jednu z nejchudších oblastí na světě

19. 06. 2018 12:53:08
V Pásmu Gazy žije 1,4 miliony lidí a je to nejhustěji osídlené území na světě. Svět také Gazu vnímá jako jedno z nejchudších míst na světě, kde lidé žijí v bídě a nouzi. Podle zprávy v panarabských novinách tomu ale tak není.

Zpráva o průzkumu v Gaze uveřejněná v panarabských novinách Asharq Al-Awsat uvádí, že zde žije nejméně 600 milionářů. Zpráva také vyvrací tvrzení, že Gaza čelí humanitární krizi kvůli izraelské blokádě.

Mohamed Dahlan, bývalý bezpečnostní velitel palestinské samosprávy v Pásmu Gazy, také uvedl: "Hamas je jedinou stranou, která ovládá Pásmo Gazy a je to Hamas, ne Izrael nebo Egypt, který drží a vlastně trestá místní obyvatele nedostatkem potravin a energií. Palestinští milionáři podle zprávy získali své bohatství díky stovkám podzemních tunelů podél hranice s Egyptem.

Nejmenovaný palestinský zdroj uvedl, že: "Každý den jsou dopravovány tunely do Gazy kromě zbraní tisíce tun paliva, léků, dále auta, elektrické spotřebiče a cigarety, které jsou pašovány více než 400 tunely." Bývalý súdánský vládní úředník, který nedávno navštívil Pásmo Gazy, uvedl: "Nalezl jsem zde různé zboží, které není ani v Súdánu k dispozici."

Provoz v téměř všech tunelech je řízen OSN uznanou teroristickou organizací Hamas, která ustavila speciální komisi pro dohled nad pašováním, což činí zde vládnoucí Hamas největším podporovatelem pašeráckého "průmyslu". Palestinci odhadují, že 25% rozpočtu Hamasu pochází z daní, které jsou uvaleny na majitele tunelů.

Hamas ukládá 25% daň a poplatek 2000 dolarů na každé pašované auto do Gazy. Hamas také účtuje 15 dolarů za každou tunu cementu, 8 centů za balíček cigaret a 50 centů na každý litr pohonné hmoty pašované do Gazy. Pro Hamas, jak uvedl nejmenovaný palestinský zdroj, jsou tunely záležitostí přežití. Nyní se však Hamas potýká s velkým problémem, protože egyptské úřady plánují znovuzískání kontroly nad poloostrovem Sinaj. Je to v důsledku nedávné smrti 16 egyptských pohraničníků, kteří byli zavražděni dosud neidentifikovanými teroristy.

Egyptská armáda je odhodlána zničit podzemní tunely do Gazy ze strachu, že se jimi pašuje nejen zboží, ale také islamističtí teroristé ta pronikají na Sinaj a ohrožují národní bezpečnost Egypta. Není ovšem jisté, zda egyptský prezident Morsi dovolí armádě, aby přerušila největší finanční zdroj Hamasu. Morsi doposud byl nakloněn Hamasu na úkor palestinské samosprávy na Západním břehu Jordánu, která je podporována západem.

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 19.6.2018 12:53 | karma článku: 35.12 | přečteno: 1743x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 33.90 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2031 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 208 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.46 | Přečteno: 274 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...