Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trumpův velvyslanec pro Střední východ: Hamas ničí životy Palestinců v Gaze

"Jak může Gaze pomáhat mezinárodní společenství, když vůdcové teroristické organizace Hamas nadále drancují místní zdroje.  Tamní obyvatelé si zaslouží lepší život," vznesl obvinění vůči Hamasu Jason Greenblatt. 

Zvláštní vyslanec prezidenta Donalda Trumpa vyčítá Hamasu, který jako jediná tam vládnoucí síla ovládá Pásmo Gazy, že neinvestuje do zlepšení tamního života a namísto toho vkládá veškeré prostředky do útoků na Izrael a palestinskou samosprávu na Západním břehu.

"Hamas i nadále selhává v Gaze v současné situaci, kdy denně létají na Izrael hořící draci a balonky, které zapalují těžce získanou úrodnou půdu, na níž zrají zdroje dodávané Izraelem obyvatelům Gazy," uvedl Greenblatt. Jak může mezinárodní společenství pomoci, když vražední vůdcové Hamasu zneužívají zdroje v Gaze nejen pro své obohacení, ale hlavně k úrokům na Izrael, který je právě připraven uskutečnit pozemní vojenskou operaci do Gazy. Obyvatelé Gazy si zaslouží lepší život.

Izrael opakovaně upozorňuje, že Hamas mohutně investuje do teroristické infrastruktury spíše, než do budování Gazy a odhalil několik případů, kdy Hamas využil humanitární pomoc a organizace k propagaci svého rozsáhlé teroristické mašinerie. Hamas zanedbává základní potřeby Gazanů, Země je již nevratně nasycená mořskou solí, čímž jsou navždy poškozeny tamní vodní zdroje, nemluvě o drastickém nedostatku energií, kdy je elektřina mnohdy dostupná jen několik hodin denně, pokud vůbec, včetně v nemocnicích. Hamas neinvestuje do těchto základních potřeb místních obyvatel, jeho představitelé si žijí v luxusu v okolních arabských zemích. Někteří již byli odtamtud vypovězeni.

V lednu Greenblatt oznámil, že vybudování teroristického tunel stojí Hamas téměř 6 milionů dolarů, a to z peněz, které jsou určeny na zlepšení životních podmínek obyvatel Gazy. Místní obyvatelé jsou rukojmími Hamasu, a kdo se nepodvolí, je šikanován a dokonce zavražděn. "Gaza potřebuje kromě Hamasu i jinou volbu. Je čas přestat nalévat peníze do podpory násilí a nenávisti a začít investovat do lepší budoucnosti pro Palestince v Gaze," uvedl.

Ve stejné době generálmajor IDF Joav Mordechai, koordinátor vládních aktivit v teritoriích k aktivitám Hamasu uvedl: "místo toho, aby investoval miliony z mezinárodní pomoci do vzdělání a lékařské péče, pohřbívá tyto peníze pod zemí a veškeré zlepšení je zapomenuto", čímž odkazuje na izraelské ničení teroristické infrastruktury Hamasu v podobě tunelů a dalších zařízení.

Palestinské pokrytectví o tom, jak se lidem v Gaze dobře žije, Greenblatt odmítl včetně prohlášení úředníka palestinské samosprávy, že úsilí USA o zmírnění humanitární krize v Gaze bylo jen zbytečným a dlaším nástrojem k vytvoření neshody mezi Pásmem Gazy a oblastí kontrolovanou palestinskou samosprávou na Západním břehu Jordánu.

V pondělí varoval Nabil Abu Rudeineh, poradce palestinského prezidenta Abbase, arabské státy, aby nenahrávaly úsilí USA podpořit investice do ekonomiky Gazy, což má podle něj za cíl rozkol mezi Gazou a Západním břehem.

Izraelský deník Haaretz v neděli napsal, že Trumpova vláda ve snaze o potlačení nepokojů v Gaze a jako předehru k mírovým jednáním které plánuje v blízké budoucnosti, usiluje o přesvědčování arabských království v Perském zálivu, aby mohutně investovali do zlepšení životních podmínek v Gaze. Snaží se o to, aby tam arabské země investovaly až 1 miliardu dolarů. Projekty zahrnují námořní přístav a rozvodnou síť pro sluneční energii a jsou také plány investovat v severní části poloostrova Sinaj u jižní hranice s Gazou. 

"Hamas a palestinská samospráva, které bojují proti sobě o moc nad Palestinou již přes deset let, cynicky tvrdí, že USA se snaží rozdělit tyto dvě palestinské enklávy namísto toho, aby uznali, že se USA snaží pomoci oběma. Jaké je to pokrytectví!" tweetoval Greenblatt. 

V prosinci 2017 izraelský ministr obrany Avigdor Liberman přímo oslovil obyvatele Gazy: "Navrhuji, abyste přemýšleli o vašich dětech, o budoucnosti, a začali tlačit vůdce Hamasu, aby změnili směr. Právě teď je to let do nikam, ale pokud změníte směr, věřte mi, budeme zde budovat dobrou budoucnost. Pro vaše děti začněte vyvíjet tlak na vedení Hamasu." 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 22.6.2018 17:54 | karma článku: 26,51 | přečteno: 474x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi