Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč žít v přítomnosti je tak obtížné, a přece tak důležité

Většinu našich životů netrávíme skutečným žitím, ale odkládáním věcí do budoucnosti, kdy si je teprve užijeme - což se nikdy nestane.

Nejznámější dílo filozofa a matematika Blaise Pascala (1623-1662) je Pascalova sázka, kde uvádí, že lidské bytosti vsadily v životě na existenci Boha. Přesto Pascalova oslavovaná kniha filozofických úvah Pensées je živým pohledem na podmínky lidského života - mnohé jsou stejně aktuální, jako v době, kdy byly napsány.
Například Pascalova diskuze o samotném čase. Je součástí lidského života, který právě žijeme v současnosti, ale podstatou času je to, že plyne. Výsledkem toho je, že nikdy skutečně nežijeme v současnosti, ale neustále přemýšlíme o budoucnosti nebo minulosti.
Předjímáme budoucnost, jakoby čas byl příliš pomalý a my chtěli události příští uspíšit, nebo vzpomínáme na minulost, jako kdyby čas ubíhal příliš rychle. Nechť každý z nás prozkoumá své myšlenky; shledá je plně se znepokojující minulostí nebo budoucností. Takřka nikdy nemyslíme na přítomnost, a i když o ní přemýšlíme, je to jen takovým způsobem, abychom viděli jak to vypadá s našimi plány do budoucna.
Většinu našich životů netrávímeskutečným žitím, ale odkládáním věcí do budoucnosti, kdy si je teprve užijeme - což se nikdy nestane,protože jsme neschopní užít si přítomnost. Není tedy divu, že naše bdění je často plné starostí a úzkosti a jen zřídka prožité v klidu a pohodě.
Faktem je, že přítomnost obvykle bolí. Snažíme se ji vytěsnit z mysli, protože nás to zneklidňuje, a jestli přítomnost shledáme někdy zábavnou, je nám líto, když čas potěšení rychle ubíhá.Takže nikdy skutečně nežijeme, ale doufáme, že si život někdy přece jen užijeme. Protože neustále plánujeme, jak budeme šťastní, je nevyhnutelné, že asi nikdy nebudeme. 
Tento stav věcí ještě více odpovídá dnešní době, než jak tomu bylo v době Pascalově. Jak už bylo řečeno, žijeme v kultuře všudypřítomného stresu. To je do jisté míry pravdivé; pak jsou zde naše každodenní závislosti - na zprávách, politice, technologiích a na naší práci - také máme tendenci zaměřit naši mysl na neustálé hledání čehosi za horizontem. Jsme tak zaneprázdněni plánováním, že zapomínáme si užívat přítomnost. Být neustále něčím zaměstnán je velká móda a rozjímání je mnohem méně oceňované než kdy předtím.

Člověk má povědomí o dokonalém štěstí hluboko v duši, ale není schopen toho dosáhnout. Zkusme to jinak, člověk touží po věčnosti, ale uvízne v čase. Podle křesťanství je tato časově podmíněná pozemská existence jen polovinou cesty na cestě k věčnému životu, kdy čas pomine. Nejsme zde přirozeně doma na zemi, a právě proto přítomnost bolí.
Ačkoli Pascal ve své knize neprozradí jak vyřešit toto dilema, můžeme snadno jednu možnost vykreslit. Naše štěstí závisí na maximalizaci těch zkušeností, které nám pomáhají uniknout běhu života a nalézt  předzvěst věčného NYNÍ. Patří mezi ně estetické zážitky, být s rodinou nebo přáteli, a také se prostě dívat a uvažovat o světě ve všech jeho krásách.
Zároveň se však všední praktické aspekty života nezmění v nic - nic není pravdě vzdálenější. 
Stanou se jevištěm služby a etiky, součástí dramatu života, kde to, co děláme, má co činit s věčností. Západní civilizace byla postavena a udržována částečně na těchto slovech Ježíše Nazaretského: "Neznepokojujte se zítřkem, neboť zítřek se o sebe postará. Najděte nejprve Jeho království a Jeho spravedlnost a všechny tyto věci budou také vaše."
Pascal by nepochybně souhlasil, že soustředění myšlenek na sebe sama nám umožní vyhnout se strachu a bezpečně přebývat v přítomnosti.

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 14.7.2018 14:29 | karma článku: 14,77 | přečteno: 302x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, řekla v debatě pro studenty Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:52

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi