Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jeruzalém - co možná nevíte o hlavním městě Izraele

Svaté město Jeruzalém je ústředním bodem judaismu a hlavním městem Eretz Jisrael (země Izrael). Židé po celém světě stojí při modlitbě směrem k Jeruzalému.

Právě tam stál Chrám, který museli Židé navštívit třikrát ročně během hlavních poutních svátků.To je také místo, kde došlo k mnoha důležitým událostem v židovské historii.Zde je 15 věcí, které by každý Žid měl vědět o tomto mimořádném městě.
1. Jeruzalém je hlavním městem židovského národa
Třikrát denně se Židé modlí, aby se Bůh vrátil s požehnáním do Jeruzaléma, do Jeho města. "Jako nejdůležitější město judaismu, Židé neustále toužili se vrátit do Jeruzaléma a znovu se spojit.Toto město představovalo naděje a sny generací Židů. Ovládnutékrálem Davidem v roce 2892 (869 př.n.l.) bylo založeno jako věčné město židovského národa.Přestože město bylo několikrát dobyto, znovu dobyto  a zcela zničeno, vždy bylo hlavním, Bohem darovaným městem všech Židů rozptýlených po celém světě. Nezáleželo na tom, pod čí správou nebo kdo toto bude či nebude akceptovat tento fakt. Tato skutečnost je neměnná. 
2. Místo tří židovských Chrámů
Jeruzalém byl místem kde stály první a druhý Chrám a je vyhrazen také pro třetí Chrám.Čtyřicet-tři let poté, co král David dobyl a tak získal toto místo, první Chrám - v celé jeho nádheře - byl dokončen králem Šalomounem, synem krále Davida. Desetitisíce zručných řemeslníků bylo pověřeno postavením tohoto výjimečného projektua trvalo to celých sedm let, než byl Chrám dokončen.Chrám sloužil Židům 410 let, než byl zničen Nabuchodonozorem z Babylonu.Druhý Chrám byl dokončen Ezrou, Nehemijem a navrátilci z babylonského zajetí v roce 3412 (349 př.n.l.).V roce 3742 (19 př.n.l.) král Herodes nechal Chrám přestavět.V roce 3829 (69 n.l.) byl Chrám opět zničen, tentokrát Římany. O Herodově Chrámu se v Talmudu píše: "Kdo neviděl Herodův Chrám, neviděl ještě v životě krásnou stavbu." Třetí a poslední Chrám má být postaven s příchodem Mesiáše. Doufejme, že přijde brzy!
3. Jeruzalém je nejkrásnější město na Zemi
Projděte si úzké, křivolaké uličky Starého města nebo pohlédněte  na posvátné kvádry Západní zdi;toto město není jen úchvatné na pohled, ale také nadpřirozené. Z jehozdí dýchá spiritualita.Snad díky této jedinečné kombinaci duchovnosti a krásy považuje Talmud (Kiddushin 49b) Jeruzalém za nejkrásnější ze všech měst:

Světu bylo dáno deset dílů krásy. Devět z nich bylo dáno Jeruzalému a jeden díl byl rozdělen zbytku Země. .
4. Jeruzalém je nejsvětější místo na Zemi
Jeruzalém je nazýván Svatým městem. Jeruzalém byl jedinečným místem, kde se skutečně projevoval paradox duchovnosti a fyzična. V nejniternějším prostoru prvního a druhého Chrámu, v nejsvětější svatyni se nacházela Archa úmluvy, která nezaujímala žádné fyzické místo. Ačkoli fyzický předmět, Archa úmluvy nebyl nijak omezen fyzikálními zákony. Prostor i ne-prostor byly jedno. Když se během poutních svátků shromáždily v Chrámu davy Židů a během modlitby se ukláněli, bylo tam vždy dost místa pro všechny.
5. Význam Jeruzaléma
Název Jeruzalém je kombinací dvou hebrejských slov, jireh (vidí) a šalem (mír, celistvost). V době svázání Izáka - což proběhlo v Jeruzalémě na místě, které bylo později nazváno Chrámová hora - poté, co anděl sdělil Abrahamovi, že jeho syn nebude obětován,  Tóra dále pokračuje: "A tak Abraham z vůle Boží pojmenoval toto místo", které se tak nazývá dodnes: "Na hoře bude viděn Bůh." V hebrejštině bude viděn se překládá jako jireh. Předtím bylo toto město známé jako Šalem (Salem). Společně tato dvě slova tvoří název města Jerušalajim nebo Jeruzalém (v češtině). Lubavičský Rebbe poukazuje na to, že jireh šalem má také alternativní význam: naprostý úžas. "Poté co vstoupíte do tohoto města je cítit větší a očividný Boží úžas. Je to město, kde snadno dosáhnete stavu úplné božské extáze. 

6. Zeď v Jeruzalémě
Kotel Hamaaravi nebo Západní zeď, je jediným pozůstatkem stavby na Chrámové hoře, která se zachovala tisíce let.Pochází z období druhého Chrámu postaveného Herodesem Velikým.Podle odborníků je to vlastně opěrná zeď Chrámové hory.Během šestidenní války ji dobyla izraelská armáda.Po skončení války postavil Chabad svůj nyní známý stojan s tefilin přímo u Zdi, což umožňuje stovkám návštěvníků denně si vypůjčit tefilin.Jako jediný pozůstatek konstrukce Chrámu se Kotel stal posvátným místem pro modlitbu.Mnoho návštěvníků napíše modlitby a přání na proužky papíru, které umístí do trhlin této staré Zdi.
7. Jediná synagoga, která přežila jordánskou okupaci
Cemach Cedek synagoga ve Starém městě v Jeruzalémě byla založena stoupenci třetího Rebbe Chabadu, rabínem Menachem Mendelem Lubavič, v roce 1847 n.l.Po izraelské válce za nezávislost neměli Židé přístup do Starého města.Po šestidenní válce a následném osvobození Starého města bylo zjištěno, že všechny zdejší synagogy (kromě jedné) byly zničeny během zdejší jordánské nadvlády.Pouze synagoga Cemach Cedek přežila. Zde se uskutečnila první bohoslužba po osvobození Starého města.

8. Jeruzalémský Kugel
Jeruzalémský kugel, protože nic necharakterizuje Židy více, než jídlo!Toto jídlo pocházející ze Svatého města 19. století je doposud velice populární.Směs karamelizovaného cukru, nudlí a pořádné dávky pepře, je dokonalou přílohou o šábesu. 
9. Největší synagoga ve světě
Není překvapením, že největší synagoga na světě se nachází v Jeruzalémě. Byla dokončená po 15 letech v roce2000. Slouží chasidské komunitě Belz a nachází se v jeruzalémské čtvrtiKirjat Belz. Tato úžasná stavba má hlavní svatostánek s lavicemi až pro 10 tisíc členů kongregace a menší svatostánky pro každodenní modlitby, jídelní místnosti a společenské vybavení. Tato synagoga byla navržena podle stavby, kterou nechal postavit první rabín z Belzu Šalom Rokeach, ve městě Belz na Ukrajině v roce 1843.Hlavní svatostánek také obsahuje Aaron ha Kodeš, která může obsahovat až 70 svitků tóry, je to největší schránka na tóru na světě. 
10. Jeruzalémský Talmud nevznikl v Jeruzalémě
Jeruzalémský Talmud nebyl ve skutečnosti sepsán v Jeruzalémě.Po zničení druhého Chrámu sestavil rabín Juda vládce mišnu.Talmud se skládá z rozprav, které se uskutečnily ve studijních sálech mezi postmišnaickými rabíny nazývanými amoraim.Babylonský Talmud zahrnuje rozpravy babylonských rabínů - kde tehdy žila většina Židů.Jeruzalémský Talmud zahrnuje rozpravy, které se konaly v Izraeli. V té době Židé už v Jeruzalémě nežili, protože toto město zničili Římané po zboření druhého Chrámu a poté bylo Židům zakázáno zde žít. Tehdy spíšežili na severu země. Možným vysvětlením  názvu Jeruzalémský talmud byla naděje, že už brzy budou moci opět studovat v Božím Svatém městě. 
11. Na Olivové hoře je pohřbeno 150 000 Židů
Olivová hora, nacházející se v těsné blízkosti Chrámové hory, je největší (a možná i nejstarší) židovský hřbitov.Mnoho Židů po celém světě si přeje být pohřbeno na tomto místě, částečně kvůli tradici, že v době příchodu Mesiáše to bude místo, kde započne vzkříšení mrtvých.Pozemky na tomto vyhledávaném hřbitově mohou stát až desítky tisíc dolarů.
12. (Téměř) všechny budovy jsou postaveny z jeruzalémského kamene
Za unikátní vzhled tohoto města vděčíme britskému úředníku, siru Williamu McLeanovi a guvernéru Britského mandátního území Palestina Siru Ronaldu Storrsovi.Britové dali příkaz k tomu, aby všechny budovy v Jeruzalémě byly postaveny z místního kamene.I když Jeruzalémští používali tento kámen tisíce let, bylo to poprvé, kdy to přikazoval zákon.Ve skutečnosti dnes existují v Jeruzalémě jen dvě budovy postavené z jiného materiálu. Jsou to obě repliky světového sídla Chabad Lubavič. Jedna z replik byla postavena ve čtvrti Ramat Šlomo v Jeruzalémě a druhá v Pisgat Zeev.
13. Starý vs Nový
Dnešní Jeruzalém se skládá z města uvnitř města.Staré město Jeruzalém je část města obehnaná zdí uvnitř moderního města, o rozloze o něco menší než jeden čtvereční kilometr. Staré město má čtyři části: Židovskou čtvrť, Arménskou, křesťanskou a arabskou čtvrť.Během jordánské správy nad východní částí města po izraelské válce za nezávislost byla Židovská čtvrť zničena.Po roce 1967 znovu postavena. Ve Starém městě se nachází mnoho historických památek, včetně Západní zdi a Chrámové hory.Okolo Starého města se nachází metropolitní oblast Jeruzaléma, která má rozlohu asi 252 čtverečních mil a žije v ní přibližně 1,25 milionu obyvatel.
14. Jeruzalém spojuje všechny Židy
Dne 16. Adaru 5747 (17. března 1987) lubavičský Rebbe hovořil o jedinečnosti tohoto města. Ve stejný den roku335 př.n.l. začali Židé navrátivší se z Babylonie budovat Jeruzalémské hradby.Rebbe poukázal na to, že Jeruzalém sjednocuje všechny Židy, jak uvádí verš (Psalms 122: 3): "město, ve kterém jsou všichni spojeni." Talmud také učí, že když se Židé shromáždili v Jeruzalémě u městských bran, aby oslavili vysoké svátky,stali se jediným subjektem.
15. Šest bran Starého města
Zdi tohoto města byly v dějinách mnohokrát zničeny a znovu vybudovány. Dnešní zdi postavili v 16. století obyvatelé Osmanské říše na na pozůstatcích starobylých hradeb. Do těchto hradeb bylo umístěno 6 bran, další byly přistavěny později. Jaffská brána, hlavní vstup do Starého města, se nachází na západní straně Starého města vedle Davidovy věže. Brána, která vede do Židovské čtvrti, se nazývá Sionská a hlavně touto branou vstoupili příslušníci Izraelské armády (IDF), aby znovu dobyli tuto část města během šestidenní války v roce 1967. Zlatá brána (anebo Brána milosrdenství) se nachází v blízkosti Chrámové hory a Olivové hory.Podle židovské tradice vstoupí Mesiáš přes tuto bránu do Jeruzaléma. Aby tomu zabránili, muslimové tuto bránu v době vlády sultána Suleimana zazdili.

   

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 28.7.2018 8:20 | karma článku: 27,78 | přečteno: 1240x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Co v EU prosadili čeští europoslanci? Nabíječky i Erasmus, připomínají se

28. dubna 2024

Premium V Bruselu a Štrasburku proběhlo v týdnu velké loučení. Ve stávajícím složení se totiž europoslanci...

Děti na Haiti cestou do školy překračují mrtvoly. Misie z USA líčí praktiky gangů

28. dubna 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v USA Co mi vyprávěli po telefonu známí z Haiti, k nimž tam jezdím: školy a obchody se řídí podle toho,...

Zastřelili ho, pomočili a pověsili. Jak vznikla fotka mrtvého Mussoliniho

28. dubna 2024

Seriál Doufal, že uteče a i s milenkou dožije v bezpečí. To by se však víc než dvě dekády nesměl chlubit...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  21:55

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi