Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co je potřeba vědět o Západní zdi a Chrámové hoře

Existuje mnoho mylných představ o Chrámové hoře, Západní zdi a mešitě Al Aksa. Zmatky mohou být rozptýleny, když si objasníme některá fakta. Zde je 8 věcí, které je dobré znát o pro Židy nejposvátnějším místě na planetě Zemi. 

1. Co je nejposvátnějším místem na světě pro Židy?
Odpověděli jste Kotel? Pokud ano, je to chyba, kterou mnoho lidí bohužel dělá!
Kotel doslovně znamená v hebrejštině zeď. Tato zeď je tak důležitá, že je zbytečné ji nějak označovat, je to prostě zeď. Současně není její důležitost jen v její samotné existenci, ale v  tom, že stojí v blízkosti toho, co je opravdu důležité - Chrámová hora. Nejposvátnějším místem na světě pro Židy je Chrámová hora v srdci Jeruzaléma.
2. Proč je Chrámová hora svatá pro Židy?
Je psáno:
Jelikož pupek se nachází ve středu lidského těla,
tak je země Izrael pupkem světa ...
nacházející se v centru světa,
a Jeruzalém je centrem země izraelské,
a svatyně je v centru Jeruzaléma,
a svaté místo je uprostřed svatyně,
a archa úmluvy v centru svatého místa,
a základní kámen před svatým místem,
protože z něj pochází svět.
(Roman-Era Midraš Tanchuma)
Předpokládá se, že základní kámen je základem, který Bůh použil ke stvoření světa. Kolem tohoto kamene byl postaven Chrám a uvnitř Chrámu na základním kameni byla umístěna Archa úmluvy. Zde je zdroj svátosti Chrámu a jeho významu pro judaismus.
Židovské zdroje také označují tuto skálu jako místo, kde byl Izák svázán, což je zmíněno v Bibli, a kde se Abraham podrobil Boží zkoušce, zda je ochoten obětovat svého syna. Právě tehdy bylo ukončeno obětování lidí Bohu jako legitimní praxe a ještě před vydáním deseti přikázání tak převzal judaismus morální vůdcovství ve světě. .
3. Říká se Kotel, Zeď nářků nebo Západní zeď?

Název Zeď nářků je běžně používaný, urážlivý termín, který je starověkou formou delegitimizující židovskou historii tím, že marginalizuje židovské utrpení po ztrátě židovského Chrámu zničeného Římany v roce 70 našeho letopočtu..
Toto je termín používaný ne-Židy, kteří obsadili zemi Izrael a posmívali se bolestí Židů, kteří stáli u Západní zdi. Západní zdi, která je jediným pozůstatkem starověkého Chrámu v srdci Jeruzaléma. (Není to ani zeď samotného Chrámu, je to zeď podpůrná).
Během období křesťanské římské nadvlády nad Jeruzalémem (asi 324-638) měli Židé zakázáno vstoupit na území Jeruzaléma vyjma období, kdy si připomínali Tiša B'Av, den národního smutku za první a druhý Chrám a v tento den Židé naříkali na tomto svatém místě. Termín Zeď nářků byl tak téměř výhradně používán křesťany a byl oživen v období nežidovské kontroly mezi obdobím začátku britské nadvlády v roce 1920 a šestidenní válkou v roce 1967. Tento hanlivý termín se vysmívá bolesti Židů jakože "Tam jdou opět ti Židé a zase naříkají."
Kotel je slovo používané v hebrejštině, které prostě znamená zeď. Volba tohoto výrazu svědčí o významu struktury v židovské mysli - tato jedna zbývající stěna je tak významná, že není nutné podrobně uvádět, která konkrétní zeď je míněna, je to jednoduše Zeď. Není to samotná zeď, která je posvátná, to byl Chrám a to, co stálo na hoře bylo pro Židy svaté.2000 let a ani vyhnání a mnoho strašného utrpení na jejich cestě nestačilo na to, aby židovský národ zapomněl na důležitost Chrámu.
Význam Zdi rostl, protože je to vše, co zbylo z Chrámu, a protože Židům bylo a je stále zapovězeno se modlit na Chrámové hoře, Zeď se stala vzácnou, protože je to pro Židy místo nejbližší jejich nejposvátnějšímu místu, kterým je Chrámová hora. 
Název Západní zeď je věcným popisem zdi. Kotel je západní podpůrná stěna Chrámu a je zcela rozumné ji takto popsat.
4. Věděli jste, že existuje rovnoprávná modlitební část u Zdi (Ezrat Yisrael)?
Ezrat Jisrael byl otevřen, aby vyvažoval potřeby různých Židů, kteří se chtějí modlit jinak, a umožňuje všem svobodu jakým způsobem se chtějí modli, aniž by obtěžovali ty, které uráží různé alternativy uctívání Boha.
Rovnoprávná sekce je otevřená nepřetržitě stejně jako všeobecně známá tradiční sekce. Muži a ženy se zde mohou modlit společně. Ženy mohou svobodně zpívat tak hlasitě, jak si přejí, a číst z Tóry, pokud se tak rozhodnou (ještě nedávno měly ženy zakázáno číst z Tóry u Západní zdi). Na rozdíl od tradičního úseku Zdi, v Ezrat Jisrael jsou stoly se slunečníky, aby lidé mohli číst z Tóry, aniž by byli vystaveni přímému slunci.
Dalším přínosem je, že Ezrat Jisrael je uprostřed archeologického naleziště, kde můžete vidět pozůstatky z doby existence Chrámu, takže si zde můžete představit sebe sama v době, kdy stával Chrám!
5. Věděli jste, že většina Západní zdi se nachází v podzemní a je přístupná pouze tunely?
V průběhu staletí přirozené nahromadění archeologických vrstev zakrylo velkou část Zdi. Vykopávky umožnily nahlédnout do nádhery původního stavebního projektu starého židovského Chrámu. Uvnitř tunelů můžete chodit podél Zdi, žasnout nad velikostí základů, na kterých je Zeď postavena, a dokonce vstoupit do prostoru, který byl kdysi venkovním tržištěm a nyní je celý v podzemí. 
Na jednom místě v tunelech pravděpodobně uvidíte, jak se ženy modlí na místě, které je přímo naproti základnímu kameni - člověk by jen musel projít stěnou, aby se k němu dostal.
Vykopávky probíhají a čím více práce je uděláno, tím více starověké minulosti Židů se postupně odkrývá. Pokud jste v Jeruzalémě, nenechte si ujít tunely!
6. Kdy se Chrámová hora stala svatým místem islámu?
Zajímavé je, že o Jeruzalému není v Koránu ani zmínka! Jeruzalém se v islámu nestal důležitým z náboženských důvodů, ale slouží politické potřebě.

7. Která je mešita Al Aksa?
Většina lidí se domnívá, že mešita se zlatou kopulí je Al Aksa, kvůli které je údajně Chrámová hora tak důležitá pro muslimy. Není to pravda. Mešita se zlatou kopulí se nazývá Skalní dóm, protože byla postavena na základním kameni, který je podle tradice nejposvátnějším místem Židů na světě. Mešita Al Aksa je ta mešita s nízkou šedou střechou a stojí také na Chrámové hoře přímo naproti Skalnímu dómu.
Zatímco se Židé, ať se nachází kdekoli na světě, modlí k základnímu kameni, muslimové se modlí obrácení k Mekce. To znamená, že muslimové, kteří se modlí na Chrámové hoře, se modlí zády k základnímu kameni
8. Apartheid na Chrámové hoře
Ačkoli stát Izrael vznikl v roce 1948 a Židé sjednotili obě části Jeruzaléma v roce 1967, Židé (a křesťané) se dnes nemohou modlit na Chrámové hoře. Návštěvní hodiny pro Židy jsou velmi omezené:
Od neděle do čtvrtka (všimněte si, že Židé nesmějí navštěvovat Chrámovou horu o Šabatu!):
V letním období: od dubna do září: od 8:30 do 10:30 a od 1:30 do 2:30.
V zimním období: říjen až březen: 7:30 - 10:30 a 12:30 - 13:30.
Ne-muslimové vstupují na Chrámovou horu pouze přes bránu Mugrabi (přes tradiční ženskou část u Zdi) a u vstupu musí projít kontrolou izraelské policie a jsou upozorněni, aby nepoužívali žádné náboženské předměty ani nepodnikali žádné kroky, které by mohly být považovány za modlitby: nesmí vzít do rukou bibli, zavřít oči a modlit se ve svém srdci, uklánět se  ke Skalnímu dómu anebo vyjádřit jakékoli rituální výrazy smutku. 
Naproti tomu je Chrámová hora přístupná muslimům kdykoli přes brány, které mohou používat pouze muslimové. Ti nejsou při vstupu nijak kontrolováni.
Definice apartheidu znamená dva odlišné soubory zákonů pro stejné lidi. Chrámová hora je jediné místo v Izraeli, kde Izraelci podléhají odlišným zákonům založeným na tom, zda je někdo muslim, nebo Žid. 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 22.7.2018 10:47 | karma článku: 31,71 | přečteno: 1338x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi