Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Oleg Sencov drží hladovku za propuštění 65 ukrajinských politických vězňů v Rusku

Dne 14. června 2018 Evropský parlament podpořil usnesení o okamžitém propuštění Olega Sencova a dalších ukrajinských politických vězňů.

Oleg Gennadievič Sencov je ukrajinský režisér a spisovatel, pocházející z Krymu, slavný hlavně kvůli svému filmu Gamer z roku 2011. Po ruské anexi Krymu tam byl zatčen  a odsouzen na 20 let vězení ruským soudem, byl obviněn ze spáchání teroristických činů. 
14. května 2018 začal držet časově neomezenou hladovku na protest proti věznění 65 ukrajinských politických vězňů v Rusku a požaduje jejich propuštění. 
Sencov se narodil 13. července 1976 v Simferopolu, Krymská oblast, Ukrajinská SSR. V letech 1993-1998 studoval ekonomii v Kyjevě a později absolvoval kurzy filmové režie a scenáristiky v Moskvě. Jeho první dva krátké filmy A Perfect Day for Bananafish (2008) a The Horn of a Bull (2009). Gamer, jeho první celovečerní film, debutoval na rotterdamském mezinárodním filmovém festivalu v roce 2012. Jeho úspěch na tomto a dalších festivalech mu pomohl zajistit financování jeho dalšího filmu Rhino, jehož natáčení bylo odloženo kvůli jeho působení v protestním hnutí Euromaidan. Bylo naplánováno, že se film začne natáčet v létě 2014.
Poté, co v listopadu 2013 propukly protesty Euromaidan, Sencov se stal aktivistou  "AutoMaidanu" a během krymské krize v roce 2014 pomáhal dodávat potraviny a různé potřeby ukrajinským vojákům, kteří uvízli v krymských vojenských základnách. Sencov uvedl, že neuznává ruskou anexi Krymu. 
Sencov byl 11. května 2014 na Krymu zatčen na základě podezření z "teroristického spiknutí". S Gennadiem Afanasjevem, Alexejem Chirnigem a Alexandrem Kolčenkem se stal jedním ze čtyř ukrajinských občanů zadržených Ruským federálním bezpečnostním úřadem, kterým byli obviněni z plánování teroristických útoků na mosty, elektrická vedení a veřejné památníky v krymských městech Simferopol, Jalta a Sevastopol. Za tyto činy je trestní sazba až 20 let vězení.
Sencov  byl 3 týdny zadržován bez vznesení obvinění,  nakonec byli všichni 4 Ukrajinci obviněni z toho, že jsou "součástí teroristické skupiny plánující exploze pomocí podomácku vyrobených výbušnin 9. května 2014 u památníku Věčný plamen a Leninova památníku v Simferopolu a zapálení kanceláří organizace Ruské komunity na Krymu a pobočky strany Jednotné Rusko v Simferopolu 14. dubna a 18. dubna 2014." Sencov, Afanasjev, Chirnigo a Kolčenko byli také obviněni z členství v ukrajinské nacionalistické polovojenské skupině Right Sector, což všichni 4 popřeli. Ruští žalobci prohlásili, že Sencov se přiznal  k teroristickým útokům, ale filmový režisér i jeho právník Dmitrij Dinze, který byl obhájcem členek skupiny Pussy Riot Nadeždy Tolokonnikové a Marie Aljokina, to popřeli a oba také prohlásili, že Sencov byl zmlácen a bylo mu vyhrožováno znásilněním, aby jej donutili k přiznání. Podle právníků Sencova vyšetřovatelé odmítli otevřít případ kvůli obvinění  z mučení, a naznačovali, že jeho modřiny byly způsobeny sebepoškozením, a že se vyžívá v sado-masochismu.
Od 19. května 2014 byl Sencov zadržován v Moskvě ve vězení Lefortovo.Dne 26. června 2014 Ruská prezidentská rada pro lidská práva apelovala na zástupce generálního prokurátora Viktora Grina, aby přezkoumal okolnosti provázející zatčení Sencova a Kolčenka. V odpovědi zveřejněnéna internetových stránkách Rady bylo konstatováno, že "neexistují důvody" pro takové podezření.Dne 7. července 2014 byla Sencovovi prodloužena vazba do 11. října. Vříjnu 2014 mu byla vazba opět prodloužena do 11. ledna 2015. 
Ukrajinským úřadům bylo zakázáno jejich ruskými protějšky Sencova kontaktovat nebo mu pomoci. Podle Sencova byl zbaven svého ukrajinského občanství.  
Dne 21. července 2015 se konal soud se Sencovem kvůli obvinění z terorismu za bouřlivých mezinárodních protestů a byl zveřejněn otevřený dopis napsaný předními evropskými režiséry Pedro Almodovarem, Bélou Tarr a Wimem Wendersem. 
Hlavní svědek obžaloby Gennadij Afanasjev dne 31. července odvolal své svědectví u soudu a řekl, že byl přinucen vypovídat pod nátlakem.Podle Afanasjevová advokáta byl jeho klient byl mučen také za použití elektrického proudu. 
Dne 25. srpna 2015 ruský soud v Rostově na Donu odsoudil Sencova k 20 letům vězení. Ten byl pak převezen do Jakutska. Sencov si nejprve odpykával trest v ruské federální věznici Sakha Republic.V září roku 2017 byl podle neověřených zpráv přemístěn do nejsevernější věznice Ruska v autonomním okruhu Jamalo-Nenets. Sencov odmítá návštěvy své rodiny poté, co si všiml, že když návštěvníci jeho spoluvězňů opustí vězení "upadnou do hluboké deprese". Ještě v  říjnu 2016 Rusko odmítlo vydat Sencova na Ukrajinu a tvrdilo, že je ruským občanem. 
Sentsov si odpykává trest v Labytnangi v autonomním okruhu Jamalo-Nenets na severu Ruska. 14.. května 2018 začal držet časově neomezenou hladovku, kterou protestuje proti uvěznění všech (65?)ukrajinských politických vězňů v Rusku a požaduje jejich propuštění. [

Podle ukrajinského veřejného ochránce práv Valerija Lutkovského rozhodnutí rostovského soudu vůči Ukrajincům Olegu Sencovovi a Oleksandru Kolčenkovi představuje diskriminaci na národní úrovni. 
Ukrajinské ministerstvo zahraničí v prohlášení na svých internetových stránkách označilo tento proces za "soudní frašku". 
Více než 60 členů ruského PEN klubu a několik významných ruských filmových tvůrců vyjádřilo svou podporu, včetně Nikity Michalkova, Andreje Zvjagintseva a Alexandra Sokurova. 
Evropská unie a Spojené státy odsoudily uvěznění Sencova a vyzvaly k jeho propuštění.

Vysoká představitelka Evropské unie pro zahraniční věci a bezpečnostní politiku Federica Mogherini uvedla, že "EU považuje případ za porušení mezinárodního práva a základních standardů spravedlnosti."
Vlády západních zemí, Amnesty International a místopředseda Evropské filmové akademie Mike Downey popsali řízení jako vykonstruovaný.  
Spojené státy uvedly, že "pan Sencov a pan Kolčenko byli záměrně vybráni orgány kvůli své opozici vůči pokusu Ruska o připojení k Krymu". Dále uvedly, žeSencov a Kolčenko byli "rukojmímí na ukrajinském území", a vyzvaly Ruskou federaci, aby "splnila závazky, které přijala při podpisu Minských dohod tím, že okamžitě propustí Olega Sencova, Oleksandra Kolčenka a všechny zbývající rukojmí".
Zvláštní vyslanec německé vlády pro lidská práva a humanitární záležitosti uvedl ve svém prohlášení, že byl "otřesen" závažností rozsudků a vyzval Rusko, aby dodrželo normy Rady Evropy pro humánní zacházení s vězni. 
Evropští režiséři Agnieška Hollandová, Ken Loach, Mike Leigh a Pedro Almodóvar společně podepsali dopis Evropské filmové akademie z 10. června 2014 ruským úřadům a požadovali, aby byla obvinění proti Secovovi stažena a aby byla prošetřena obvinění z jeho mučení.Íránský filmový režisér Mohsen Makhmalbaf věnoval cenu Roberta Bressona z filmového festivalu v Benátkách v roce 2015 Sencovovi a nazval jeho uvěznění "velkou nespravedlnost" a rozsudek "krokem k zastrašení celé ruské společnosti, zejména intelektuálů a umělců."
Dne 14. června 2018 Evropský parlament podpořil usnesení žádající okamžité propuštění Olega Sencova a dalších ukrajinských politických vězňů.Před hlasováním všechny významné politické skupiny v Evropském parlamentu během projednávání situace v oblasti lidských práv v Rusku vyzvaly k propuštění Olega Sencova a 158 dalších politických vězňů v zemi.Účastníci debaty zdůraznili potřebu pokračovat v sankčním tlaku na Kreml. 
15. června 2018 přijal polský Sejm usnesení, které požaduje propuštění Ukrajinců uvězněných v Rusku z politických důvodů.V usnesení poslanci požadují zejména propuštění Olega Sencova, Olexandra Kolčenka a Rima Suščenka.

Pokud máte zájem podpořit tyto politické vězně, zítra a pozítří můžete přijít před Pražský hrad.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 31.7.2018 17:38 | karma článku: 13,94 | přečteno: 460x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi