Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Co nevíte o Chasidech

1. Chasidské hnutí je o lásce, radosti a pokoře Chasidé paří k hnutí, které založil rabín Izrael Baal Šem Tov, který učil lásce, radosti a pokoře.  - a to jak ve službě Bohu, tak i ve službě ostatním lidem.      

Na počátku 17. století, v oblasti dnes známé jako Ukrajina, si mladý sirotek Israel ben Eleazar oblíbil chození do lesa, dokonce tam i přespával. Myslel na poslední slova svého otce: "Neboj se nic, neboj se nikoho kromě Boha a miluj všechny Židy tak, jak miluješ sám sebe."
Nakonec se setkal se skrývajícími se cadiky ("spravedlivými"), kteří cestovali po celé východní Evropě, povzbuzovali Židy k tomu, aby byli lepšími Židy, a pozvedali jejich ducha. Israel odmítl tvrdé výčitky, které se staly standardem cestujících kazatelů. Namísto toho hovořil o Boží lásce pro každého Žida a o tom, jak moc Bůh oceňuje každý dobrý skutek. 
V roce 1740 byl znám jako "Baal Šem Tov" ("Mistr dobrého jména") a usadil se v Medzibuze, kam si tisíce Židů přicházeli vyslechnout jeho učení. Baal Šem Tov učil, že každý Žid, učenec i obyčejný, se může spojit s Bohem prostřednictvím učení Tóry a dělat micvot (přikázání) s láskou, radostí a s prostou, upřímnou pokorou.
2. Chasidští Židé jsou mystici
Učení Chasidismu je rozšířením kabalistických spisů rabínů Šimona bar Jochaie, Isaac Luria a dalších. Chasidičtí mistři učinili tato mystická učení přístupnými a použitelnými pro každého člověka.Chasid bude studovat do hloubky a uvažovat o tom, jaké má toto učení vliv na vztah k Bohu, vztah ke světu a jak dodržování mitzvot posiluje tento vztah. Tato studia se nazývá Hassidus.
Chasid je tedy ten, kdo usiluje o to, aby se stal lepším člověkem a lepším služebníkem Boha skrze studium, přemýšlení vnitřním ztotožněním se s chasidským učením.
3. Ne všichni Chasidé jsou stejní
Každá skupina Chasidů má své jedinečné rysy a zaměření. Například chasidické skupiny ovlivněné , mistry Pšisča a (dnes obzvláště Gur Chasidim) oceňují jednoduchost, odříkání a oddanost strohosti, nepřikrášlenou pravdu. Pro Breslov Chasidim má nejvyšší hodnotu udržování radostného života, "hitbodedut" (privátní rozhovor s Bohem) a stálá víra v Boha. A jiní Chasidim soustředí na lásku k ostatním jako k zastřešující kvalitě. Mnoho chasidských skupin dnes přijalo sebezakonzervování poněkud odtržené od života - o něco víc než jiní. Chabad Chasidim na druhé straně, přebírají osobní zodpovědnost za každého Žida.
4. Chasidičtí Židé používají moderní technologie
Chasidim používají mobilní telefony, řídí auta a používají i jiné formy technologií. Proč ne? Koneckonců, mudrci učili, že "vše, co Bůh stvořil v Jeho světě, stvořil Bůh k Jeho poctě." (Av 6:11)
Chabad Chasidim zvláště tvrdí, že se to týká zejména vědeckých objevů posledních let - jejich cílem je vzdát čest Bohu tím, že je používají pro svatost, tóru a micvot (příkazy) a přivést jej do jeho konečného, ??mesiášského stavu.
Současně mají Chasidim velice obezřetný přístup k internetu, tedy někdo by mohl být znepokojen jejich morálním a psychickým stavem. Televize se také považuje za nevhodnou.
Ve většině chasidských komunit mají neplnoletí přístup k internetu nulový nebo velmi omezený.Těm, kteří používají Internet pro podnikání, se doporučuje používat filtry a další záruky jeho bezpečného používání. Tato zásada se týká pornografie a i dalších forem nutkavého chování spojených s nevhodným používáním internetu.
5. Chasidim dostávají poučení od rebbeho
Rebbe je jednoduše pojmenování rabína v jazyku jidiš. Avšak používá se také pro vůdce různých chasidských skupin.
Neexistuje žádný oficiální popis práce rebbeho, ani neexistuje žádost nebo výběrové řízení jak se stát jedním z nich. Takže kdo je to rebbe?
V každé době existují lidé, kteří zasvětili svůj život spojení s Bohem a službě Bohu. Ale často se oddělili od svého lidu, aby se ponořili do studia, rozjímání a modlitby.
Původní vůdci chasidského hnutí uložili takovým lidem, aby poskytovali vedení a inspiraci každému členu jejich komunity, aby se každý člověk mohl cítit blízko Bohu a sloužit mu s láskou, úctou a radostí.
Vztah mezi Chasidem a jeho rebbem je blízký a důvěrný - mnohem více, než vztah učitele a studenta. Chasid musí činit vlastní rozhodnutí a tvrdě pracovat, aby dosáhl svých cílů, ale rebbe je zde v každé fázi, aby vedl a pomáhal.
6. Chasidé si velmi cení písní
Má to svůj dobrý důvod, že současná židovská hudba je často označována jako chasidická hudba. Velký chasidský mistr rabín Šchneur Žalman z Liadi učil, že "hudba je pero duše". Některá chasidská hudba je vzrušující a povzbuzující, a některé jsou hloubavé a alarmující, každá klade důraz na jiný aspekt lidské zkušenosti a spojení člověka s Bohem.
7. Chasidé rádi vypráví příběhy
Chasidský příběh může mít mnoho podob. Často je to podobenství vytvořené s pečlivostí jako lekce pro posluchače. Jindy příběh vypráví o chasidských skutcích, zbožnosti nebo o dobrodružném životě  minulých generací. Chasidské příběhy jsou laskavé a opakovaně vyprávěné příběhy z bohaté ústní tradice a jsou nekonečnou zásobárnou inspirace. 
8. Chasidé jsou velkorysí
Chasidim jsou hojně zastoupeni v dobrovolnických záchranných sborech a dalších pomáhajících komunálních orgánech. Bikur cholim (návštěva nemocnic) chasidská komunita je legendární, stejně jako gemachim, organizace půjčující zdarma vše od mobilních postelí až po svatební šaty. První Chasidé by řekli: "tento kus chleba je tvůj jako můj," dávali přednost "tvému" před "moje", protože se soustředili na ostatní. 
9. Chasida nedělá oblečení

Chasidská pokrývka hlavy a oblečení mohou být znakem charakterizujícím skupinu, ke které dotyčný patří. Široký sametový klobouk je typický pro maďarského Chasida, vyšší sametový klobouk nošený obráceně  (tak, že uvázání je umístěno napravo) prozrazuje Višnitzer Chasida, zaoblený plstěný klobouk označuje Gur Chasida a menší klasický pánský klobouk obecně - ale ne vždy - sedí na hlavě Chabad Chasida.
Ovšem externí znaky jsou právě jen to - vnější znaky.
Ve skutečnosti existují dva způsoby, jak definovat chasidské Židy: jako sociologickou skupinu nebo jako přívržence určité ideologie a způsobu života.
Takže můžete být sociologicky Chasidem, ale ne ideologicky. A naopak: můžete být sociologicky mimo, ale pravým Chasidem.
Opravdu, abyste se stali Chasidem, existuje velmi jednoduchý recept: Když studuješ učení chasidských mistrů a cítíš se s nimi pevně spojen, dávej najevo lásku ke všem Židům, usiluj o plnění všech Božích micvot a studuj Jeho tóru s láskou a radostí, pak jsi pravým Chasidem.

10. Chasidé byli kdysi pronásledovaní

Když se Chasidé objevili koncem 8. století, mnozí se na tuto novou skupinu dívali s podezíravostí. Byli chasidští Židé skutečně zbožní? Budou dodržovat tóru a micvot? Mnozí horlivci si vzali za cíl Chasidy obtěžovat a zastrašovat. 

V roce 1798 byl rabín Šchneur Žalman z Liadi zatčen carskou policií na základě obvinění z revoluční činnosti, ze které ho obvinili jeho žárliví protivníci. Jeho propuštění z vězení na 19. den Kislev je v Chabadu označeno za "Nový rok hasidismu".
O několik let později, v komunistickém Rusku, Chasidim riskoval své životy, aby udržovali židovství v Sovětském svazu. Zatímco mnoho Chasidů bylo zabito sovětskými úřady, jiní přežili desítky let v Gulagu, ti udržovali judaismus i v těch nejtemnějších dobách.

11. Chasidim jsou nejrychleji se rozšiřující skupinou v židovství
Do poloviny 19. století se nejméně polovina Židů ve východní Evropě považovala se za Chasidy - a většina světového židovstva tehdy ve východní Evropě.
Ale ve 20. století, komunistické režimy potlačující náboženství spolu s devastací holocaustem, téměř vymazali Chasidské Židovstvo z mapy. Přesto se dnes chasidská komunita rozrůstá tak, jak by si přeživší holokaust, kteří zapustili kořeny v Izraeli a Severní Americe, předtím nedokázali představit.

Jak se mohl stát takový zázrak?
Za prvé, charismatičtí vůdci se silnou vůlí tvrdě pracovali, aby pozvedli ducha těch uprchlíků z poválečné Evropy, a aby vybudovali čtvrti se školami a podniky. 
Dále, chasidští Židé se většinou žení mladí, mají velké rodiny a zůstávají tam, kde rodiny založili.

Chasidské učení se uchytilo i dnes. I když ne všichni, kteří studují toto učení, se připojují ke skupině Chasidů, přesto si často zachovávají chasidský způsob života.
12. Největší chasidské skupiny
Nikdo neprovádí něco jako sčítání lidu u chasidských skupin, a v mnoha případech by bylo těžké je určit. Například odhady počtu Chabad Chasidim se pohybují od 50 000 do 200 000 osob. Celkový součet dospělých a dětí Chasidim je po celém světě od roku 2005 odhadován na 400 000 a rychle roste kvůli vysoké porodnosti. Asi polovina jich žije v Izraeli, dalších 30-40% v Americe (většinou Brooklyn a New Jersey) a zbytek je rozptýlen po celém světě, zejména ve Velké Británii, Antverpách a Montrealu.
Chasidské skupiny jsou obecně pojmenovány podle města, ve kterých působil jejich rebbe. Zde jsou některé z největších a nejviditelnějších skupin dnes (v žádném konkrétním pořadí):
• Gur (Polsko, dnes většinou v Izraeli).
• Chabad Lubavič (Litva a Bělorusko, dnes se soustředil na Crown Heights v Brooklynu a Kfar Chabad v Izraeli, ale rozšířil se po celém světě).
• Satmar (pocházející z Satu Mara, Rumunsko, dnes soustředěný v Williamsburgu, Brooklyn, stejně jako Kiryas Joel, Monsey a jinde).
• Bobov (Galicia, dnes velmi prominentní v Borough Park, Brooklyn).

• Belz (Galicia, dnes převážně v Izraeli s významnými komunitami v New Yorku a Montrealu).
• Višnitz (Ukrajina, dnes většinou v Izraeli a Monsey, NY).
• Breslov (Ukrajina, dnes rozšířená po celém světě).
• Černobyl (Ukrajina, dnes v New Square, NY a po celém světě).
• Sanz-Klausenburg (Galicia, dnes soustředěná v Netanji, Izrael).
13. Vdané ženy si zakrývají vlasy
Není to platné jen pro Chasidy, protože židovské zákon to vyžaduje u všech žen. Zatímco některé chasidské ženy dávají přednost šátkům, Lubavičský rebbe nabádal ženy, aby na oholené hlavě nosily paruku, která je často vyrobená z lidských vlasů. 
14. Muži si pěstují vousy 
Vousy nenosí je Chasidé, protože Židé nosili vousy už od biblických časů. Tóra na dvou místech zakazuje mužům, aby si stříhali vousy. Kabala navíc přikládá vousu velkou důležitost a učí, že "třináct pramínků" vousů reprezentuje třináct nadpřirozených Božích atributů milosrdenství.
15. Jidiš je Lingua Franca chasidských Židů
Hasidické hnutí se poprvé objevilo ve východní Evropě, kde drtivá většina Židů mluvila jidiš. Dokonce i dnes si mnoho Chasidů volí jazyk jidiš. Protože Chasidé jsou otevřeným hnutím, které neustále získává nové přívržence, mnoho Chasidů hovoří moderní hebrejštinou, angličtinou, francouzštinou, ruštinou a španělštinou.
16. Chasidé jsou jen obyčejní lidé
Nesuďte podle oděvu. Chasidé jsou jedineční lidé, kteří mají své vlastní přednosti, povahu, nepřátele, záliby, zájmy a životní zkušenosti. Stejně jako má kdokoli špatné dny, dobré dny a něco mezi tím. Někteří Chasidé jsou plaší, někteří jsou blázniví; někteří jsou pečliví a jiní sní za bílého dne, někteří jsou vůdci a někteří stoupenci.
Takže až se příště setkáte s Chasidem. Uvědomte si, že on nebo ona jsou obyčejné lidské bytosti, které se snaží sloužit Bohu jak nejlépe umí po celém světě, který On pro nás všechny stvořil. 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 2.8.2018 12:49 | karma článku: 21,95 | přečteno: 5494x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi