Starosta města Sderod nabízí oficiální podporu vojenské operaci v Gaze

9. 08. 2018 16:39:05
Všimněte si, že starosta izraelského města, které leží na hranici s Gazou a je nejbližším a nejčastějším terčem útoků teroristů z Hamasu, nežádá o pomoc, ale nabízí ji.

Sderot jsem navštívila v rámci dobrovolnického pobytu v Izraeli v roce 2011. Účastníci dobrovolnického programu Sar-El pomáhají v izraelské armádě (IDF), ne bojovat, ale vykonávají různé pomocné práce na vojenských základnách. Naše anglicky mluvící skupina skládající se z Holanďanů, Norů a Němců a mé maličkosti působila 3 týdny na komunikační základně u největšího města v Negevské poušti Beer Shevy.

V rámci programu jsme navštívili také město Sderot právě u hranic s Gazou. Viděli jsme školu, nad níž se klenul betonový ochranný kryt, aby děti nemusely pokaždé, když zazní poplach, utíkat do krytu, samozřejmě záleží na situaci. Naproti školy je sídlo soukromé záchranné služby David Magen Adom. Prohlédli jsme si plně vybavená záchranná vozidla, která darovali francouzští Židé. Prohlédli jsme si také nedalekou policejní stanici, kde na dvoře ukazují vitríny s po domácku vyrobenými raketami, na kterých jsou napsané výhrůžné vzkazy "příjemcům". Také jsme si vyzkoušeli autobusovou zastávku postavenou alternativně ze silného betonu jako ochranu před raketami.

Dnes už je Hamas úplně na jiné úrovni, rakety už nemusí doma vyrábět na koleně, ale dodává je Írán, ale ochranný štít obranných raket Iron Dome, dokáže přesně zacílit a zneškodnit útočné rakety z Gazy. Ovšem dnes za jedinou noc dopadlo na území Izraele 180 raket, jsou naštěstí jen zranění, o zničeném majetku nemluvě.

Jistě i proto se starosta města Sderot rozhodl vyzvat izraelskou vládu, aby zahájila vojenskou operaci, a tak obnovila klid a mír v regionu. "Musíme udeřit na teroristy a vrátit život do normálu."
Starosta Alon Davidi nabízí podporu ze strany Sderotu a slíbil, že jeho město podpoří postdiplomatické řešení současné agrese z Gazy: "Musíme jednat proti vlně teroru a vrátit život do normálu. Nastal čas podniknout vojenskou operaci v Gaze," řekl Davidi. "Musíme porazit teroristy a vrátit život do normálu. Z naší strany poskytneme operační prostor a čas, aby armáda a politici znovu nastolili mír a klid v našemu regionu," řekl.
Dnes ráno se ozvaly sirény ve městech u hranice s Gazou, v Aškalonu a Netivotu. IDF obnovila útoky na teroristické pozice v Gaze, od rána byly zasaženy tři pozice raketometů a minometná hnízda.

Devět osob bylo během noci hospitalizováno. Během noci bylo dopraveno do nemocnic celkem 26 Izraelců.

Předseda vlády Benjamin Netanjahu svolal bezpečnostní radu státu Izrael spolu s ministrem obrany a nejvyššími bezpečnostními složkami země jedná o současné situaci v Kirja v Tel Avivu.

Izrael po jednáních v Oslu se stáhl v roce 2005 z Gazy, aby tak dal najevo svou touhu po míru. Poté Izraelci mohli vidět v televizi, jak zuřiví Arabové se snaží krumpáči podrazit konstrukce opuštěných synagog. Nejen synagog, byly zničeny také tam zanechané krásné domy, skleníky a po generace budované a vzkvétající zahrady, pole a sady. Brzy splynuly bývalé židovské vesnice a města s arabskými odpadky.

Jenže stažení Izraele neznamenalo ani jeho odpoutání od Gazy, ani ukončení násilí. Izrael posílá dodnes do Gazy tisíce kamionů potravin, léků, stavebního materiálu a všech životních potřeb, a také léta pomáhá zajišťovat vodu, plyn a elektřinu. Násilnost však z povahy Gazanů nezmizela, jak doufala izraelská levice. Nejprve si násilí vybíjela na vlastních lidech, pak navzájem bojovaly o moc mocenské skupiny Hamas a Fatah. V letech 2007-2009 tento mocenský boj vyvrcholil, kdy byli vražděni pacienti v nemocnicích a obě strany provrtávaly nepřátelům kolena elektrickou vrtačkou.

Nenávist k Izraeli nebrání posílat děti teroristů na složitější operace do Tel Avivu. Prezident autonomie Abu Mazen, organizátor vražd izraelských sportovců na olympiádě v Mnichově v roce 1972, nechává svou manželku operovat v nemocnici v Tel Avivu zdarma.

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 9.8.2018 16:39 | karma článku: 32.60 | přečteno: 654x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.23 | Přečteno: 593 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2070 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.80 | Přečteno: 292 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...