Pohovoř o USA

13. 08. 2018 12:03:05
"Pohovož o Žímu", zněla přezdívka naší profesorky dějepisu. Naše čtyřletá gymplácká pouť začala v roce 1969 s novým panem ředitelem, maturantem. Ruštinu nás učila Ruska, která se dojímala při poslechu ruských písní, my ne.

Z občanky nás měl prověřený soudruh. Měli jsme si na první stranu sešitu napsat nebo nalepit cosi pro nás typického. Nalepila jsem si tam prezidentskou standardu s textem: Pravda zvítězí, za což mě neminula známka 4 na vysvědčení.

Paní profesorka dějepisu vskutku milovala dobu starého Říma. Kdyby se zeptala: "Pohovož o USA," asi by s námi seklo. Navíc o USA jsme nevěděli zhola nic, kromě těch zlých imperialistů, kteří nám hrozí atomovkami a diverzí.

Jak tedy může i dneska vypadat ve školách výuka dějepisu. Ještě dožívají učitelé a profesoři "ze staré školy". Dozvěděli se na univerzitě jen to, co režim povolil, a to samé mohli, pokud nechtěli mít velké problémy, učit. Ne náhodou středoškolské profesory, pokud chtěli na některé ze středních škol učit, tehdy schvaloval krajský výbor KSČ, to aby ani myška náhodou neproklouzla a děti se dozvěděly jen to, co uznali za vhodné ti nahoře.

Ti, kteří už začali studovat po roce 1989 na tom nebyli o nic lépe, anýbržto na univerzitách stále vládli ti prověření a kovaní historici. Nechci těm mladým a nadšeným křivdit, jistě již sami, pokud chtěli, si mohli zjistit spoustu informací z TV, nové vycházejících knih či z úst těch, kteří konečně mohli svobodně promluvit.

Moje nedávno zemřelá kamarádka, která přežila zázrakem holokaust, se vždy podivovala, jak jsou lidé nevědomí. "Vždyť i kdyby nečetli, přece na 2. programu naší TV se mohou podívat na spoustu dokumentů o tom, co se ve škole nedozvěděli." Ale asi není zájem či vůle.

"Letím do USA", nadšeně oznamuji bývalé kolegyni. "No, já bych tam asi ani teď nejela," opáčí. "A pročpak, já se strašně těším, že budu fotit a fotit atd." "No, ten Trump je hroznej," dí znechuceně. "No, myslím, že přece jen lepší, než Zeman, ne. Amerika ho ustojí." "No, já na Zemana nedám dopustit, ještě z dřívější doby...". Poslední dobou jsem zvyklá, že lidem nevymlouvám to, že volí Zemana, Babiše, SPD, ono to totiž nemá cenu, jen se naštvou a popřípadě urazí, a tak jsem řekla "hmm" a rozloučila se.

Ach ten dějepis a taky náš nezájem o dějiny a to, co se ve světě děje. Pan primář prohlásí, že za tu migrační vlnu mohou Židé, jako vlastně za všechno, že. Pan primář asi zapomněl, že v Sýrii bylo většinou strašným způsobem zavražděno několik milionů lidí, a další miliony žijí v úděsných podmínkách uprchlických táborů v okolních zemích. Desítky tisíc Syřanů uprchlo k hranicím s Izraelem, kde s údivem zjišťují, že Izrael s nimi zachází lépe, než jejich vlastní režim. Netanjahu jede do Moskvy jednat, aby zamezil masakru civilistů na své hranici. Izrael zřizuje na hranici se Sýrií nemocnice, kde nachází pomoc čím dál více syrských pacientů.

Dívka, která zfackuje izraelského vojáka, který zachová obdivuhodnou trpělivost a klid, jelikož každý takový incident využije Palywood proti Izraeli, se vrací z fešáckého izraelského vězení. Mladistvá, která nenavštěvuje žádnou školu, nemá žádného koníčka, nečte knihy, necestuje, se nyní po propuštění z vězení stává mediální hvězdou. Na otázku, "Jak se měla ve vězení," popisuje v arabské televizi jak se tam mohli setkávat, tancovat, učit se... Syřané se jí smějí a navrhují ať vyzkouší vězení v Sýrii Bašára Assada...

Autor: Lenka Hoffmannová | pondělí 13.8.2018 12:03 | karma článku: 26.49 | přečteno: 1047x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Cestování

Klára Žejdlová

Italské Velikonoce? V mých vzpomínkách to jsou přátelé, rodina…a obžerství

I když to obžerství bylo prokládané dlouhými procházkami. Aby nám vytrávilo. A abychom nasbírali ingredience pro další vaření...

27.3.2024 v 14:48 | Karma článku: 19.47 | Přečteno: 450 | Diskuse

Miroslav Semecký

Nacházíte ve Španělsku? Používáte aplikaci Telegram? Zpozorněte!

Oblíbená komunikační aplikace ve Španělsku končí. Bude vypnuta (zablokován přístup) v řádu několika následujících hodin. Soudce Národního soudu Santiago Pedraz vydal rozhodnutí, ve kterém nařizuje mob..

23.3.2024 v 17:51 | Karma článku: 17.12 | Přečteno: 581 | Diskuse

Jan Vaverka

Bolívie - 6. díl: Den v La Pazu

La Paz je město jako žádné jiné. Dvoumilionová aglomerace sahající až nad 4000 metrů nad moře, ulice jsou strmé, propojené lanovkami, a kolem obrovská kulturní a sociální diverzita.

22.3.2024 v 8:20 | Karma článku: 16.35 | Přečteno: 231 | Diskuse

Aleš Gill

Střípky z KLDR - Díl 26. - Návrat do paralelního vesmíru

Jsou to téměř dva roky od mého posledního článku o KLDR, a téměř tři roky od mé druhé cesty za nejželeznější oponu, jakou si lze představit. A protože informací z KLDR je kvůli uzavřené hranici málo, mohli bychom se tam vrátit.

19.3.2024 v 8:52 | Karma článku: 16.04 | Přečteno: 474 | Diskuse

Libor O. Novotný

Víkend na bitevním poli ve Waterloo

Chcete důkladně pochopit politické a společenské souvislosti, které vedly k porážce Napoleona, případně se vžít do bojů rozhodující bitvy u Waterloo? Památník bitvy na jejím původním místě vám to umožní.

18.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 13.22 | Přečteno: 207 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...