Mojžíš o závislostech

14. 08. 2018 14:24:04
Je potřeba mít odvahu a sílu změnit naše nastavení v průběhu generací. Téměř všichni máme své závislosti. Alkohol nebo hněv, moc nebo pornografii, sebezaujetí či utrácení - cokoliv nutkavého.

Vědci nyní věří, že asi 60% závislosti je uloženo v našich genech. Jakékoli sebedestruktivní chování je legitimním kandidátem na závislost.
Nejhorší návyky jsou ty, které se objevují v rodině po generace - asi jsou už uloženy v genech. Epigenetika je o tom, jak prostředí a zkušenosti zanechávají otisk na vaší DNA. Vědci nyní věří, že asi 60% závislosti je epigenetických. Je to tak - můžete zdědit důsledky traumatických zážitků vašich předků (holokaust, trápení v rodině) a jejich adaptivní reakcí ve vašich genech.
Někdy adaptivní, často maladaptivní (sociálně nežádoucí chování). Jedna generace trpí například hladomorem a dvě generace později vědci zjistí, že vnoučata jsou obézní (rodiče a další příbuzní například potomků přeživších holokaust dávají velký důraz na dostatečné nasycení dítěte).
Není divu, že někteří lidé si jen stěží dovedou představit překonání svých nejhorších neřestí. Není to snadné, pokud máš odpověď na své chování ve své krvi.
Stejně jako další generace po Exodu z Egypta před tisíci lety - děti těch, kteří opustili Egypt a během čtyřiceti let putování na poušti zemřeli. U nich to byla doslova krevní závislost - na zvířecí krvi. Takto funguje Tóra: Říká se tomu mašal hakadmoni - "primární symbol/otisk" - protože obsahuje základní vzor/model všeho v našem vesmíru. Tóra je plná paradigmat (modelů, vzorů) pro všechno. Včetně závislostí.
Sedmkrát se v tóře objevuje varování Židům, kteří opustili Egypt: "Již ukončete to se zvířecí krví!" Nakonec, po sedmé se Mojžíš obrací k této druhé generaci: "Buďte silní a nepožívejte krve. Vylijte ji na zem jako vodu."
A skutečně, Židé od této chvíle brali toto varování velmi vážně. Solíme naše syrové maso hrubou solí, abychom z masa dostali co nejvíce krve. Pokud se jen kapka krve objeví ve slepičím vejci, zahodíme je celé.
Původ závislostí na krvi
Ale otázka zůstává: Proč tehdy, po 40 letech, musel Mojžíš těmto lidem říci, aby byli silní?
To je otázka diskuze. Tuto diskuzi naleznete v Sifre, sbírce halachických komentářů v době Mišny.
Tam Rabi Jehuda poznamenává, že samotná skutečnost, že Mojžíš musel toto lidem říci, aby byli silní, nám říká, že jsou závislí na krvi. Jak to vysvětluje Nachmanides, uplynulo už 40 let a stále ještě pijí čerstvou, zvířecí krev, jak to činili jejich rodič, když vykonávali magické rituály v Egyptě. Tam by obětovali démonům, a pak plnili mísy krví a vzývali démony, aby se s nimi účastnili jídla. Oni by vypili samotnou krev a zažili vidiny a halucinace, dokonce předpovídali budoucnost.
Zdá se, že na druhé straně rabín Šimon ben Zoma nesouhlasí: "Čerstvá krev je pro normální lidskou bytost nepoživatelná," říká. Kupodivu milujeme to, co je destruktivní a odpuzující.

Síla předávání
Stáváme se závislými na těch věcech, které jsou pro život zdravé lidské bytosti nejničivější. Ačkoli zpočátku narkoman miluje jeho vybranou látku nebo chování, nakonec nenávidí/nesnáší tu látku, tu svou závislost a zlobí se sám na sebe, že je závislý. Ale nedokáže to zastavit.
Mojžíš jim tedy musel říci: "Buďte silní. Bez ohledu na to, jak silná je vaše touha po krvi, poslouchejte co vám říká Bůh - protože to je jediný způsob, jak se skutečně zvítězit nad vašimi touhami: Vezměte tuto krev a vylijte ji na zem jako vodu."
To je první krok k úniku ze zuřivosti, která ve vás vře, ta šelma, která vás svírá ve svých zubech a nechce vás pustit, která řídí váš život, jste jejím otrokem, nad kterým vládne pán. Buďte silní a s pomocí Boží vylijte to krvavé zvíře ve vás jako vodu na zem. Vylijte ten nápoj. Nekupujte si další dávku. Zablokujte ji v počítači, poté může započít program obnovy.
Existují další bláznivé závislosti, které jsou předávány z generace na generaci, a které nemají nic společného s návykovými látkami, nástroji ani potěšením. Společnost, ve které žijeme, přináší své vlastní maladaptace, chování, které by se zdálo nějakému vnějšímu pozorovateli bizarní, ale k němuž většina z nás zaprodala své duše. Bláznivá pracovní doba. Otroctví módy, módních výstřelků. Strach z toho, co řeknou v práci, když najednou začnu dodržovat Šabos (nebo nosit kipu, nebo už nebudu jíst stejné jídlo, které jí každý)?"
Buďte silní a vypusťte všechny tyto obavy na zem jako vodu. Osvobodíte se z vašich okovů. Dovolíte se růst a žít svůj vlastní život

Vyžaduje to sílu, abyste čelili vašim závislostem. Použijte všechnu vaši sílu, abyste čelili vašim závislostem. Vyžaduje to odvahu a pokoru. Mít odvahu k pokoře, přiznat, že potřebujete pomoc a vzdát se větší moci než vám. Největší sílu ze všech vyžaduje, abyste požádali o podporu ke změně vašeho chování, dnes.
S tou silou, která tryská z vnitřní pokory, můžete změnit nejen svůj vlastní život, ale proud řeky, která teče po celé generace. Můžete otevřít novou budoucnost pro sebe i pro vaše děti a pro děti vašich dětí

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 14.8.2018 14:24 | karma článku: 14.94 | přečteno: 416x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.16 | Přečteno: 128 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 24.46 | Přečteno: 516 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...