Předvolební klání po Polsku - drželi jí při projevu kipu nad hlavou

22. 05. 2019 13:18:47
Mám polské předky i zkušenost soužití s našimi polskými občany na Ostravsku. Také moc dobře vím, jak krutá a složitá je polská historie, což ovšem neomlouvá tamní excesy proti Židům a časté projevy antisemitismu.

Prohlášení polského premiéra: Restituce židovského majetku je „Hitlerovým posmrtným vítězstvím“.

„Polské vedení se opět pokouší zkreslit historii,“ prohlásil mluvčí izraelského Knessetu (Parlamentu) Yuli Edelstein.
Polský premiér Mateusz Morawiecki řekl, že jeho země nikdy neposkytne restituce židovským občanům, kteří byli vyhnáni nacisty z Polska či přežili během holocaustu.
Morawiecki hovořil na předvolebních shromážděních před volbami do Evropského parlamentu v různých městech za svou nacionalistickou stranu Právo a spravedlnost. Pronášel zde patetické projevy plné antisemitismu. „Kdyby se tato hrozná nespravedlnost někdy stala - obrátí se role kata a role oběti - bylo by to Hitlerovo posmrtné vítězství.“

Problematika odškodnění je v Polsku v poslední době populárním tématem diskuse. Minulý týden Morawieckiho vláda zrušila schůzku s izraelskou delegací, když předjímala, že „změny ve složení izraelské delegace na poslední chvíli naznačují, že jednání budou primárně zaměřena na otázky související s restitucí majetku,“ uvedlo ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení.

Nový zákon schválený americkým Kongresem, známý jako zákon o spravedlnosti pro neodškodněné přeživší (JUST), požaduje, aby vlády vypracovaly zprávu o majetku násilně odebraném evropským Židům během druhé světové války. Několik tisíc Poláků v sobotu demonstrovalo před americkým velvyslanectvím ve Varšavě proti vnímanému tlaku, který americká legislativa aplikuje na jejich zemi.

„Ještě dnes existuje ve světě někdo, kdo má odvahu žádat od Polska náhrady za německé zločiny. Neexistuje žádná dohoda o takové náhradě a takovém jednání,“ řekl Morawiecki v neděli ve svém projevu v Krakově. „Němci vraždili a oloupili Poláky nepředstavitelným způsobem,“ dodal.

Předseda Knessetu Yuli Edelstein byl pobouřen nad tím, co nazval „provokací polského premiéra“.
„Polské vedení se opět pokouší zkreslit historii,“ řekl. „Chce zmařit spravedlnost, které by se domohli přeživší holokaustu navrácením jejich majetku.“

Nepřiklánějme se příliš k V4, politická kultura a demokracie je tam v ohrožení...zároveň u nás hlídejme demokracii.

Polský politik položil na hlavu politické soupeřky kipu a obvinil vládnoucí stranu Právo a spravedlnost, že "se klaní a zaprodává Polsko Židům."

Během politické debaty před eurovolbami v Polsku položil krajně pravicový kandidát na hlavu politické soupeřky kipu (jarmulku) a zároveň prohlásil, že její strana prodává zemi Židům za „miliardy“.

V sobotu posloužilo politické fórum v Kielcích v Polsku jako jeviště pro ošklivé zobrazení antisemitismu. Jeden z kandidátů položil na hlavu kandidátky do eurovoleb tradiční židovskou pokrývku hlavy jako součást teatrálního obvinění ohledně peněz, Židů. a státu Izrael. Učinil tak kandidát Dawid Lewicki reprezentující krajně pravicovou stranu.

Lewicki pak vyštěkl: „Strana Právo a spravedlnost klečí před Židy, prodali zemi za 300 miliard dolarů,“ uvedl polský tisk.

Když Krupka odhodila kipu pryč, další člen Lewickeho strany Konrad Berkowicz ji později zvedl a držel ji nad její hlavou. Taky mají v Polsku před volbami pěkně veselo, že.

Zatímco polský velvyslanec v Izraeli Marek Magierowski tuto epizodu odsoudil a označil všechny projevy rasově nenávisti za „nepřijatelné“, mluvčí izraelského ministerstva zahraničí Emmanuel Nahshon odmítl Berkowiczovu frakci jako „okrajovou rasistickou stranu“, která není hodná reakce.

Po incidentu Berkowicz postoval na Facebooku text ospravedlňující jeho reakci, kde prohlašuje, že zamýšlel divadlo s kipou jako podnět pro stranu Krupky, že jedná “více v zájmu Izraele a židovské organizace než v zájmu Polska.”

Berkowicz také tvrdil, že obvinění z antisemitismu, která následovala po incidentu, potvrdila pravidlo, že „o Židech lze mluvit pouze pozitivně, nebo ne.“

Také u nás nemáme ohledně židovského majetku ukradenému během druhé světové války čisté svědomí. Mnoho našich občanů po návratu Židů z koncentráků jim jejich majetek nevrátilo a po roce 1989 dokonce restituovalo židovský majetek.

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 22.5.2019 13:18 | karma článku: 16.16 | přečteno: 426x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 11.34 | Přečteno: 141 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 27.60 | Přečteno: 556 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 523 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.92 | Přečteno: 471 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2310 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...