Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

O nás bez nás, konference o Izraeli a Palestině v Bahrajnu bez těchto zemí

"Nebudeme otroky či služebníky Jareda Kushnera, Jasona Greenblatta nebo Davida Friedmana." První vede americký mírový tým, druhý je speciálním asistentem Donalda Trumpa pro zahraniční vyjednávání, třetí velvyslancem USA v Izraeli.

Výše uvedený text pronesl Abbas, prezident palestinské samosprávy vystudovaný v Moskvě a vlastně takový politik nepolitik, anýbržto Palestinci již po několik období neuspořádali volby. Co kdyby se moci nad Palestinci ujali nějací osvícení politici vystudovaní v USA či jiné západní demokracii a narušili by pohodlné fungování těchto samozvaných představitelů.

Palestinská samospráva přes závratnou výši plánovaných injekcí do palestinských území ve výši 1 bilion dolarů tento mírový plán na rozkvět Palestiny a hlavně jejích obyvatel odmítá jako Balfourovu deklaraci II. Tato deklarace britského ministra zahraničí Balfoura v roce 1917 přiznala Židům právo na vlast v oblasti bývalého židovského státu, který byl rozvrácen Římany v roce 70 občanského letopočtu.

„Den co den,“ dodalo ministerstvo, „realita amerických záměrů a postojů proti palestinskému lidu a jejich právům se odvíjí v tom, co lze nazvat nepříjemnou Trumpovu deklarací nebo Balfourovu deklarací II, která popírá existenci palestinského lidu,“ informovala tisková agentura PA.

„Trumpův tým se snaží omezit palestinskou ekonomiku řetězcem okupace a zbavit ji jakékoli příležitosti prosperovat a rozvíjet se jako samostatná státní ekonomika,“ uvedl Abbas. „Tato prosperita se nemůže konat v době okupace, osad, krádeží palestinské půdy a převzetí palestinských přírodních zdrojů,“ pokračoval.

Reakce PA následovala po sobotním odhalení ekonomické části „dohody století“ blízkovýchodního mírového plánu Trumpovy administrativy. Tato chystaná dohoda vyzývá ke kombinaci veřejného a soukromého financování a zaměřuje se nejméně na milion nových pracovních míst pro Palestince.

Iniciativa byla zveřejněna na webových stránkách Bílého domu před dvoudenní konferencí v Bahrajnu, která se konala 25. a 26. června 2019, a kterou PA bojkotovala. Spojené státy označily rozhodnutí Palestinské samosprávy o bojkotu této konference za chybu, která poškodí zejména jejich vlastní lid.

Vlajka ostrovního království v Perském zálivu

PA bojkotuje událost a vyzvala všechny arabské země a podnikatele, aby učinili totéž, protože „ekonomická situace by neměla být projednána před politickou,“ řekl Abbás. „A pokud neexistuje žádné politické řešení, nezabýváme se žádnými ekonomickými otázkami.“
Hlavním důvodem bojkotu konference a tudíž amerického mírového plánu je odmítnutí přijmout od izraelské strany spravující palestinské daně jakoukoliv částku, protože ji Izrael snížil o 6%, které PA vydává palestinským teroristům a jejich rodinám. Přičemž tyto daně činí 65% palestinského rozpočtu. Ovšem představitelé PA tímto krokem nijak trpět nebudou, jen mají další argument v dehonestování Izraeli a jeho obyvatel. 

PA zamítla pokus Trumpovy administrativy o zprostředkování dohody. Ještě předtím, než zjistila jaké plány jsou v ekonomické části dohody, prohlásila, že je to pokus si koupit palestinské představitele.

Tým v čele s Kushnerem a Greenblattem vypracoval plán pro Palestinu během posledních dvou let a navrhli soubor 179 projektů pokrývajících oblasti od vzdělávání až po zdravotnictví.

Z celkové sumy 50 miliard dolarů by mělo 24,5 miliard dolarů pokrýt projekty v Judeji, Samaří a Gaze s výhledem na vytvoření až 1 milion pracovních míst.

Mahmúd al-Aloul, místopředseda vládnoucí frakce Fatah v PA, v neděli řekl: „My jsme v minulosti odmítli myšlenku ekonomického míru tucetkrát. Hlavní otázkou pro nás je nezávislost a suverenita. Současná vláda USA nemá nic pozitivního, co by nabídla Palestincům.“

Bohužel již nyní, kdy se nekonají řádné svobodné palestinské volby, samozvaní představitelé PA nedbají na alespoň důstojný život svých poddaných, ale přijímají bez mrknutí oka podporu ze strany Izraele v Pásmu Gazy či například lékařskou péči pro rodinné příslušníky PA samosprávy v luxusních izraelských nemocnicích na nejvyšší úrovni.

Na konferenci v hlavním městě Manáma nejmenšího ostrovního státu Bahrajn v oblasti nebyl pozván Izrael, zřejmě ve snaze nezranit útlocit PA představitelů. Na konferenci však dorazili jako soukromé osoby významní palestinští i izraelští podnikatelé. PA představitelé také vyzvali další blízkovýchodní země k bojkotu konference. Přesto dorazily delegace z Egypta, Jordánska, Saúdské Arábie, SAE a Maroka.

Během bahrajnské mírové konference se v jediné synagoze  království konala ranní židovská bohoslužba, první po desetiletích. Byla to mimořádná událost, protože neoznačená budova z konce 40. let bývá zavřená i na Vysoké svátky. Na konci zazněla píseň „Am Jisrael chaj“ (Národ Izraele žije). Neoznačená béžová budova se ztrácí v ulicích průmyslové čtvrti hlavního města. Není stará, přesto má pohnutou historii: Když v roce 1947 začaly demonstranti na protest proti plánu OSN na rozdělení mandátní Palestiny rabovat židovské domy a strhly starou synagogu, rozhodla se poté židovská obec postavit novou. V situaci, kdy místní Židé hromadně emigrovali do Velké Británie a USA a nově vzniklého Izraele to mohlo vypadat jako donkichotský počin… a jak šel čas, zdálo se, že synagoga byla skutečně postavena zbytečně.

"Budova postupně postupně chátrala, v roce 2006 se propadla střecha. Nakonec i zmenšující se obec chtěla budovu využít k jiným účelům, ovšem bahrajnská vláda přikázala, že synagoga musí zůstat tím, čím je. Bahrajn si zakládá na tom, že se Židy nakládá dobře: mohou svobodně praktikovat své náboženství (ač náboženské svobody de jure zaručeny nejsou), někteří z nich zastávají vysoké politické funkce a v roce 2015 se konala veřejná oslava Chanuky, jíž se zúčastnil sám král al-Chalífa. A navíc, roku 2017 král odmítl pokračovat v bojkotu Izraele a vyzval obyvatele, aby tuto zemi svobodně navštěvovali a rozvíjeli i vzájemný obchod.

"Mimochodem, když synagoga nutně potřebovala rekonstrukci, „přetlačovali“ se korunní princ Salmán bin Hamad al-Chalífa s židovským členem bahrajnské parlamentní rady (šura), kdo ji zaplatí. Vyhrál to Abraham David Nonoo, neoficiální hlava zdejší židovské komunity. Synagoga ovšem zůstává neoznačená a zavřená. Proč? Bahrajnská židovská obec má asi 35 členů, kteří mají ve zvyku scházet se spíše v soukromých domech.

Na Bahrajnské mírové dvoudenní konferenci se sešlo tolik Židů, že dali dohromady minjan (podle ortodoxního ritu 10 mužů starších 13 let). A tak se v synagoze sešlo pět rabínů, několik podnikatelů a novinářů, a také poradce prezidenta Trumpa, Jason Greenblatt. Akci zorganizoval reportér izraelského zpravodajství Times of Israel, Raphael Ahren s pomocí bývalé bahrajnské velvyslankyně v USA, Houdy Nonoo (viz výše jméno dárce financí na opravu synagogy).

Na mírovou konferenci o Blízkém východě, pořádanou Bílým domem, nebyli pozváni žádní zástupci Izraele. Na místě bylo ovšem několik izraelských podnikatelů a novinářů. Jejich účast na bohoslužbě spolu s Židy z diaspory (žijícími mimo židovský stát) byla za této situace nejen manifestací židovské sounáležitosti, ale též upozorněním pro jednající politiky: My jsme tu taky! Am Jisrael chaj!

Popřejme zejména palestinskému lidu nakonec alespoň částečné přijetí mírového plánu pro Palestinu. Tento region je velmi nestálý a každá rozumná dohoda má zde cenu zlata či ropy a perel, které jsou obojí základem bahrajnského bohatství.

Autor: Lenka Hoffmannová | pátek 28.6.2019 12:29 | karma článku: 16,51 | přečteno: 346x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Bystroň tvrdí, že balíčky od Ruska nedostal. Stěžuje si, že se stal obětí kampaně

27. dubna 2024  9:12,  aktualizováno  9:25

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň se ohradil proti článku magazínu Der Spiegel,...

Kanada přispěje české iniciativě na dělostřeleckou munici. Přidá i na drony

27. dubna 2024  8:55

Kanada poskytne další peníze na ukrajinskou výrobu dronů a na českou iniciativu, jejímž cílem je...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi