Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajina nevpustila sponzora vzkříšené synagogy

Ve městě Drogobyči na západ od Lvova byl do znovuvzkříšené synagogy vnesen svitek Tóry. Zde se v roce 1939 oženil 6. izraelský premiér Menachem Begin s 19letou Alizou. Oba měli na sobě uniformu mládežnického hnutí Bejtar.

Minulý týden byla do obnovené Choral synagogy na Ukrajině vnesena Tóra. Hlavní rabín Ukrajiny Jaakov Dov Bleich zasvětil nový svitek Tóry spolu se zástupci židovských komunit z celé Ukrajiny. Místní obyvatelé a potomci židovských rodin pocházející z Drogobyče přicestovali až z Izraele a USA.

Projekt obnovy synagogy, iniciovaný Felixem Vekselbergem, trval více než sedm let a byl financován jeho synem Viktorem Vekselbergem. „Dnešní událost představuje další důležitý mezník v oživení židovského života nejen v Drogobyči, ale na celé Ukrajině,“ řekl rabín Bleich.

„Viktor Vekselberg se narodil a vyrůstal v Drogobyči a již mnoho let podporuje zdejší židovskou komunitu. Je mi líto, že se sám nemohl zúčastnit dnešní oslavy, protože mu byl z politických důvodů zakázán vstup na Ukrajinu. Jsem si jistý, že vzhledem k jeho velkému úsilí pomáhat při rozvoji Drogobyče má všechny předpoklady, aby byl uznán čestným občanem tohoto města, “řekl rabín.

Choral synagoga byla postavena v polovině 19. století pro jednu z největších a nejvíce prosperujících židovských komunit v Galicii/Haliči. Drogobyč byla před válkou domovem 17 000 Židů, v té době asi polovina obyvatel města. Odhaduje se, že v letech 1942 a 1943 zde nacisté zmasakrovali mezi 11 000 až 14 000 Židy.

Starší členové komunity vzpomínají, že šestý izraelský premiér Menachem Begin a jeho manželka Aliza měli v roce 1939 v Choral synagoze svatbu. Jedním z hostů na jejich svatbě byl Vladimir Zeev Žabotinsky, vůdce revizionistických sionistů a Beginův poradce v době, kdy byl hlavou militantní židovské organizace Irgun v Mandátním území Palestina ještě před vznikem Izraele.

Begin byl v předválečné době vedoucím československé a polské mládežnické židovské organizace Bejtar a se svou manželkou se seznámil při objíždění zemí a nabírání nových členů organizace. Polsko v té době podporovalo finančně i zbraněmi židovské organizace, protože předpokládalo, že se jich mnoh přesune do Palestiny a Polsko se jich částečně zbaví...

Původní Choral synagoga je vyobrazena ve slavném obraze Mauryce (Moše) Gottlieba, „Židé se modlí v synagoze na Jom Kipur,“ který je nyní umístěn v Muzeu umění v Tel Avivu. Gottlieb se narodil v roce 1856 v Drogobyči, který byl tehdy součástí Rakouského císařství a později se stal součástí Polska a poté západní Ukrajiny. 
 
Po druhé světové válce byla synagoga využívána jako sklad textilu a soli. Později se změnil na sklad nábytku a přístavek byl vyžíván jako sklad potravin. V 90. letech 20. století byla budova předána zpět místní židovské obci. Tehdy byla ovšem v zdevastovaném stavu po vyrabování a požáru. Poté mnoho let dál chátrala až do roku 2013, kdy Vekselbergové začali financovat a organizovat restaurátorské práce.

Menachem Begin se narodil v roce 1913 v carském Rusku, vyrůstal v Polsku a již od mládí byl horlivým sionistou. Během univerzitních studií se stal následovníkem zakladatele revizionistického sionismu Vladimira Žabotinského a záhy stanul v čele jeho mládežnického hnutí Bejtar. V roce 1940 byl pro své sionistické aktivity zatčen sovětskou státní bezpečností a poslán na osm let do gulagu. Po předčasném propuštění se dostal do britské mandátní Palestiny, kde se stal velitelem militantní revizionistické skupiny Irgun, která v únoru 1944 vyhlásila vzpouru proti britské mandátní správě. Z této pozice nařídil několik útoků, které si vysloužily odsouzení jak od vedení palestinské židovské komunity, tak především od Spojeného království, které Irgun prohlásilo za teroristickou organizaci.

Begin v roce 1977 zvítězil v izraelských parlamentních volbách a stal se premiérem. Jeho nejvýznamnějším počinem v této funkci bylo uzavření mírové smlouvy s Egyptem v roce 1979, za což mu byla, společně s egyptským prezidentem Anvarem Sadatem, udělena Nobelova cena za mír. Za Beginovy vlády došlo k vůbec největší výstavbě izraelských osad na Západním břehu Jordánu a v Pásmu Gazysjednocení Jeruzaléma a anexi Golanských výšin. V obavě před iráckým jaderným programem nařídil v roce 1981 vybombardovat irácký jaderný reaktor u Bagdádu. O rok později jeho vláda schválila vojenskou invazi do Libanonu v reakci na palestinské raketové a teroristické útoky podporované odtamtud. Libanonská válka ale nakonec ve všech ohledech přesáhla rámec původně daný vládou. Ačkoli z krátkodobého hlediska splnila své cíle, z dlouhodobého byla zcela kontraproduktivní. Nesplnila očekávání, která v ní Begin vkládal, a výrazně rozdělila izraelskou společnost.

 

Autor: Lenka Hoffmannová | úterý 9.7.2019 17:09 | karma článku: 13,35 | přečteno: 436x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Dávám si velký pozor pro koho fotím...

....reaguje pražský kamarád na mou stížnost, že jsem nedostala zaplaceno. Za dva dny focení a dva dny práce s fotkami - výběr atd. Také jsem dosatala radu, kolik si mám za focení říct, požadovala jsem po klientovi poloviční sumu.

21.9.2019 v 11:53 | Karma: 13,89 | Přečteno: 851x | Diskuse| Ostatní

Lenka Hoffmannová

Palestinský prezident Abbas byl agentem KGB

podle dokumentů z časů SSSR. Organizace Fatah, která vládne na Západním břehu Jordánu, vidí za informacemi kampaň ze strany Izraele.

26.8.2019 v 19:43 | Karma: 19,02 | Přečteno: 540x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Chorvatsko objevilo slavného rodáka z Holešova

David Meisel se narodil v Holešově roku 1885 a po studiích nastoupil jako kantor a tajemník Židovské obce v Ostravě v roce 1903 a po 3 letech se stal vrchním kantorem a tajemníkem obce v Karlovaci v dnešním Chorvatsku.

29.7.2019 v 17:46 | Karma: 11,01 | Přečteno: 488x | Diskuse| Kultura

Lenka Hoffmannová

Vy to máte dobře zaplacené...

dozvídám se od staré paní čekající spolu se mnou na lavičce na šumperském nádraží. Paní jede do hor, já do Prahy fotit a zúčastnit se demonstrace na Hradčanském náměstí s názvem: Král je nahý. Přemýšlím, jak to paní myslí.

24.7.2019 v 22:53 | Karma: 20,67 | Přečteno: 965x | Diskuse| Politika

Lenka Hoffmannová

Kočička a Pejsek na návštěvě v naši kavárně PIKOLA

Pejsek i Kočička si dají kávičku a k ní dortík. Čokoládový dortík jim velmi chutná, následuje radování se a focení, poté vyzvídání receptu na obsluze. Recept k jejich překvapení není tajný, dokonce obsahuje i trošku chilli.

19.7.2019 v 19:35 | Karma: 9,05 | Přečteno: 280x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi