Erotické ex libris, vítězství v Pekingu

Soutěž Erotických ex libris v Pekingu vyhrál v loňském roce Günter Hujber z Velkých Losin. Výhra činila překvapivě pouhých 100 dolarů, získaná prestiž je však nevyčislitelná.

NOTROW 32, Günter Hujber (vlevo) s Petrem VálkemGünter Hujber

Günter Hujber žije od roku 1966, kdy se narodil, celý život v inspirativních Velkých Losinách. V tomto malém městečku je jeden z mála našich renesančních zámků (spojený s čarodějnickými procesy v 17. století), naše nejstarší ruční papírna založená mezi lety 1591 až 1596 Žerotíny. První zmínka o tamějších termálních lázních je z roku 1562 (hlavně sirovodíkové prameny).

Navíc jeho žena Hanka prožila dětství na zámku ve Velkých Losinách. Její dědeček tam byl kastelánem. Hanka je svému muži inspirací a velmi podporuje jeho tvorbu a četné bláznivé nápady, které obohacují život nejen rodině, ale i přátelům a příznivcům.

Günter vystudoval strojárnu v Brně. Již v době studií začal tvořit tužkou, inspirován náhodně obrazy svého kolegy. Prvními pracemi byly akty a olejové miniatury krajinek. Později vkomponoval do čistého aktu prvky symboliky a snu. První surrealisticko symbolistickou kresbou byla “Zvláštní představa vyvolaná právě se klubajícím Tower Bridge“, ze které po několika letech vznikl také první barevný olej na plátně. Tímto obrazem bylo započato hledání, jak Günter říká, nadreality. Přes období tíhnoucí nejvíce k surrealismu se dnešní tvorba asi nejvíce blíží symbolismu - na rozdíl oproti surrealismu má většina prací množství skrytých významů.

Názvy jeho děl jsou téměř krátkými básnickými díly.

Inspirací je kromě podprahového vnímání také hudba (a to od vážné až k heavy metalu) a literatura (nejvíce F. Kafka, B. Hrabal a R.Bach). Kromě výtvarné činnosti se zabývá také občasným psaním povídek a společnými projekty - nahráváním improvizovaných hudebních zvukových koláží (směs hudby, různých zvuků a hluku...) a natáčením krátkých surrealistických filmů.
Je členem uměleckých sdružení – Art Kolegium (členy jsou také Jan Brabenec, Vítězslav Stoklasa, Evženie Tomková-Towenová a další) a Notrow 32 (s Petrem Válkem).

Vytvořil a částečně vyrobil část mobiliáře pro město Šumperk, kde pracuje – zábradlí v historickém centru atd. Také pro rodné Velké Losiny zrekonstruoval a nově namaloval (dle své postavy) Krista na kříži u východu z lázeňského parku.

Vernisáže výstav vždy provází přednes jeho básní s promítáním vlastních fotografií za doprovodu vlastní hudby.

Používá klasickou olejomalbu na plátně, grafickou kombinovanou techniku, tečkovanou suchou jehlu a reliéfní tisk a také olejomalbu na dřevě kombinovanou s kovovými fragmenty (bronz a hliník). Nezapře v sobě strojírenské vzdělání a zaměstnání. Ve své tvorbě využívá zbytky a odkapy odlitků, které se stávají plnohodnotnou a charakteristickou součástí jeho originálních děl. V současnosti se věnuje převážně tvorbě ex libris.

Vystavoval na těchto místech: Vídeň, L´Hay-les-Roses (Paříž), Velké Losiny, Šumperk, Úsov, Zábřeh, Olomouc, Praha, Hohenberg, Lilienfeld (Rakousko), Mariánské Lázně, Veltrusy, Děčín, Györujbarat (Maďarsko), vítěz Czech Art Festivalu 2005 v Českých Budějovicích s právem vystavovat na Floridě (Artfusion gallery).

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 31.3.2012 17:37 | karma článku: 13,68 | přečteno: 1538x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Bojím se o život!

1.7.2019 v 20:08 | Karma: 22,30
  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi