Family and baby friendly festival Boskovice.

Již 22. ročník festivalu v Boskovicích opět přitáhl spoustu fanoušků všech věkových kategorií. Mladé rodiny i s třemi dětmi a miminky se zde cítí dobře. Dramaturgie nabízí širokou škálu vystoupení v synagoze, zámeckém skleníku, panském dvoře, na hradě, výstavy i čtení ve vyhlášeném Antikvariátu v bývalé židovské čtvrti.

Hospoda u Rudy, Židovská čtvrť

Nabídka kaváren, čajoven, cukráren, stylových hospod i vegetariánských jídelen je pestrá a hlavně chutná. Kdo minulý týden přijel, neprohloupil.

Zahájení festivalu předsedou pořádajícího sdružení Unijazz Čestmírem Huňátem v zámeckém skleníku nabídlo Chassidic songs s bratislavským rabínem Baruchem Mayersem. Následný koncert dua Bellevue (pozoun, kytara, zpěv) v synagoze oslnil nejen milovníky pozounského umění a poezie polského židovského básníka Juliana Tuwina.

Výstavu Pamětihodná místa v Panském dvoře připravili studenti Katedry fotografie FAMU pod vedením Jaroslava Bárty. Neobvyklá instalace připomenula tragické válečné a poválečné události v Čechách.

Autorská čtení ve vyhlášeném antikvariátu patřila k tomu nejlepšímu. Od knihy boskovického rodáka Hermanna Ungara: Chlapci a vrazi až po autorské čtení spisovatelky Ireny Douskové (Hrdý Budžes). Michal Šanda četl z knihy MUDr.PhDr. Jarmily Beichtenové: Kazuistika pacientů Michala Šandy a Jakuba Šofara za doprovodu hudby příležitostné skupiny Dřevěné Pytlí v Jutových Uhlích s akčním zpěvákem Hrtanem. Na kytary doprovázejí dramaturgové festivalu Antonín Kocábek a Ondřej Bezr, mimo jiné dramaturg mezinárodně vyhlášeného festivalu Blues Alive Šumperk.

V červnu se pro veřejnost otevřel zrekonstruovaný Obecní dům, bývalé sídlo rabína, židovských institucí, školy včetně pekárny macesů zejména v době Pesachu, židovského svátku osvobození z egyptského otroctví.

Inscenace předních představitelů izraelského vizuálního divadla Clipa Theater z Tel Avivu a fyzického Teatr Novovo Fronta z Petrohradu s názvem With Unarmed Forces (Neozbrojenými silami), která zobrazuje tragédii a groteskno války vznikla během vystupování petrohradského divadla v Tel Avivu v době vyostřeného konfliktu mezi Izraelem a Hamasem v Pásmu Gaz v listopadu 2012, kdy se město ocitlo pod raketovou palbou a zněly tam varovné sirény. Místní sokolovna poskytla kulisu pantomimickým výjevům z vyhrocené doby.

Dopolední prohlídka židovské čtvrti dokreslila předválečnou atmosféru Boskovic. Koncentráky přežilo jen 14 obyvatel. Navrátil se tké mladý účastník bojů na západě Bernard Langer, který byl krátce po návratu vyhozen z jedoucího vlaku. Ruští vojáci jej v západní uniformě shledali krajně podezřelým. Jeho skromný hrob je posledním na nedaleké židovsém hřbitově.

Hrad ožil nejen Příběhem pana Brambory, také výtvarnými dílnami. Sobotní koncert manželů Havlových v synagoze připomněl letošní 30. výročí jejich působení nejen na české scéně.

 

 

Pro popis najeďte kurzorem na fotografii.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | čtvrtek 17.7.2014 15:56 | karma článku: 8,28 | přečteno: 529x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Bojím se o život!

1.7.2019 v 20:08 | Karma: 22,30
  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi