První bat micva v loštické synagoze od roku 1939

Loštická Tóra se na jeden den vrátila tam, kde sloužila přes 200 let. Z 300 let staré, jedné z 18 předválečných loštických Tór, 6. srpna 2016 poprvé četla při svébat micva dvanáctiletá Morissa Lee Lambert z reformní kongregace

v Glencoe/Illinois. Bat micva je obřad, při němž židovská dívka ve věku 12 let dosahuje náboženské dospělosti a zodpovědnosti. Dívka se tak stává „dcerou přikázání“.

Na jeden den se v roš ha-kodeš loštické synagogy usídlila jedna z původních Tór. Vlevo rabín Bruce Elder

Tato významná životní událost je spojena s obřadem a zkouškou ze znalostí zákona a tradic. Po bohoslužbě následuje hostina a dívka dostává dary, zejména modlitební knížky a předměty do domácnosti. Chlapci jsou považováni za dospělé o rok později, tedy ve svých 13 letech.

Kongregace Hakafa (hebrejsky „obcházení“ s Tórou mezi lidmi v synagoze před čtením) poprvé navštívila loštickou synagogu, o kterou se stará Sdružení Respekt a tolerance, v roce 2005 a tehdy se zde poprvé konala bohoslužba od roku 1939. Také tehdy vedl obřad rabín Bruce Elder. Během těch 11 let byla synagoga opravena, bylo zde vneseno několik lavic a zachráněných oken z vypálené olomoucké synagogy (v noci ze 14. na 15. března 1039). Na ženské galerii byly objeveny a obnoveny vzácné, neobvykle barevné rostlinné malby.  Synagogy byla vydlážděna  původními dlaždicemi nalezenými ve věznici na Mírově.

Loštice

Babička a dědeček Morissy jí darovali cicit, aby mohla poprvé číst z Tóry

Před druhou světovou válkou vlastnila loštická Židovská obec a používala v místní synagoze 18 svitků Tóry. Po válce se předměty ze všech židovských obcí shromážděné ve skladu v Praze staly exponáty Židovského muzea, protože většina obcí nebyla obnovena. Československá vláda v roce 1964 většinu Tór, 1564 svitků, prodala do Westminsterské synagogy v Londýně. Tehdy byly všechny již roky nepoužívané a nevhodně uskladněné Tóry opraveny a zapůjčeny za určitých podmínek židovským kongregacím po celém světě. Povinností je o Tóru dobře pečovat a před čtením vzpomenut na oběti holokaustu z Čech a Moravy, což se také při loštickém obřadu bat micva stalo.

Morissa si mohla vybrat komorní obřad jen se svými blízkými, ale ona zvolila možnost, kdy se její bat micva může zúčastnit každý, kdo má zájem. Morissa věnovala svůj obřad jedné z loštických dívek, která se nedožila konce války a byla zavražděna během holokaustu.

Morissa si rámci projektu „Chain of memory“, který byl založen Muzeem holokaustu ve Washingtonu, vybrala Gretu Hirschovou, narozenou v polovině dvacátých let 20. století. Během své bat/bar micva mohou děti připomenout  jedno z 1,5 milionů židovských dětí zavražděných nacisty předtím, než mohly naplnit micva být volán k Tóře.

Závěr obřadu. V synagoze byla obnovena dlažby poté, co byla nalezena ve věznici Mírov

Na závěr přednesla Morissa modlitbu napsanou jedním z děti v Terezíně. Poté následoval koncert houslového dua Bohemian Strings s židovskými melodiemi.

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | neděle 7.8.2016 10:23 | karma článku: 18,38 | přečteno: 573x