Lenka Hoffmannová

Nacisty a příznivce Zemana přitahuje pražská židovská čtvrť

18. 11. 2016 9:15:25
Zatímco se lidé na Václavském náměstí dobře bavili poslechem hudby, pronášely se projevy a lidé si připomínali události 17. listopadu 1939 a 1989 a vyjadřovali nesouhlas s děním v naší společnosti, nedaleko došlo ke střetu.

Ke střetu aktivistů s průvodem příznivců Zemana a neonacisty. Vesměs mladí aktivisté se snažili zabránit této skupině v průchodu pražským židovským městem. Sedli si na koleje a nedovolili průvodu projít. Policisté poté průvod dvakrát odklonili od jeho původně schválené trasy.

Pražský magistrát trasu bez námitek schválil, a tak protestující byli policejním kordonem přes hodinu drženi v obklíčení, aby průvod mohl projít jinudy, byli legitimováni a někteří zadrženi. Skupina mladých náckům skandovala hesla „Ani metr židovským městem,“ „Jděte domů, spletli jste si století,“ „No, pasarán,“ a další.

Již ve středu se na sociálních sítích objevilo varování a výzva:

Zabraňme nacistické provokaci v židovském městě.

17. listopadu odpoledne chtějí ultrapravičáci okolo Lucie Haškové pochodovat pražským židovským městem. Hašková je napojená na antisemitskou stranu Národní demokracie - Ne Bruselu, za kterou kandidovala v posledních volbách. Národní demokracii založil a vede nejznámější český antisemita Adam B. Bartoš, který v minulosti například sestavoval seznamy židů v ČR. Náckové se tak snaží zopakovat něco, co pro ně při jejich posledním pokusu v roce 2007 skončilo fatálním neúspěchem. Nenechme nácky pochodovat židovským městem, shromážděme se ve čtvrtek odpoledne v jeho ulicích a zabraňme provokaci!

Za svolání této blokády byl její autor Aaron Günsberger zprdnut vedením pražské židovské obce.

V roce 2007 se stovky lidí shromáždily v Maislově ulici a se žlutými židovskými hvězdami na klopě zabránili průchodu neonacistů. K lidem tehdy promluvil vrchní rabín Sidon a též kardinál Vlk.Hlavní iniciátorkou tehdy byla paní Věra Tydlitátová z Plzně, která zde na univerzitě učí na katedře blízkovýchodních studií.

Ovšem časy se mění, uplynulo 9 let a rabín Sidon se již ve svém věku nemíní zapojit do protestů, a proto Židům vzkázal:„Přátelé, chcete-li projevit odpor k ohlášenému, a bohužel i povolenému, pochodu českých neonacistů a nacionalistů ulicemi bývalého židovského ghetta, měli byste uvážit, že na rozdíl od podobné události před deseti lety, kdy sama Židovská obec v Praze zorganizovala akci, jež takovému pochodu zabránila, se nepřipravená a živelná akce pravděpodobně mine účinkem. Je tu reálné nebezpečí, že by se neobešla bez pouličního násilí a v očích veřejnosti by poškodila židovskou obec. Židovská komunita v Praze a v České republicek tomuto pochodu jistě mlčet nebude, ale je také mimo pochybnost, že se pro příště musí na podobné události včas připravit, aby jim čelila. Jakkoliv vřele souhlasím s tím, že pražský magistrát neměl takovou akci povolit, argument, že neonacisté a jejich příznivci jen využívají svobod, které jim poskytuje právní řád, by se obrátil proti nám. Policie a neinformovaná veřejnost by mohly za viníka srážky pokládat právě nás. Pokud se tedy sejdete, doporučuji, abyste se uchýlili do radnice Židovské obce a svůj nesouhlas s pochodem neonacistů dali tentokrát najevo jen z jejích oken,” prohlásil pro Ztis.cz (Židovská tiskový a informační servis) vrchní zemský rabín Karol Efraim Sidon.

V posledních letech pořádá shromáždění na podporu Židů výhradně ICEJ (Křesťanské velvyslanectví v Jeruzalémě) a jeho pobočka v Praze vedená Mojmírem Kallusem. Včera se angažovala Antifa, o které podle jedné z židovských účastnic protestu policie prohlásila, že Antifa bude stavět koncentrační tábory. Paní nakonec konstatovala, že "jediní, kdo bojují za české Židy jsou mladí z Antify." Představitelé českých Židů se nevyjadřují, nejsou ani jinak aktivní směrem k veřejnosti, takže mnoho našich občanů se mi svěřilo, že mají dojem, že u nás žádní Židé nežijí.

V poslední době před volbami do Představenstev židovských obcí a Federace židovských obcí se aktivity představitelů rozšířily na kritiku nových kandidátů. Například židovští odbojáři byli na svém pravidelném setkání taktéž zprdnuti za to, že se občerstvili darem pana restauratéra Aarona Gůnsbergera aniž jim to vedení pražské obce dovolilo.

Autor: Lenka Hoffmannová | karma: 20.23 | přečteno: 816 ×
Poslední články autora