Lenka Hoffmannová

Palestinci požádají v UNESCO o „navrácení“ Kumránských svitků od Mrtvého moře

19. 11. 2016 9:58:03
Podle informací zástupce ředitele Izraelského úřadu pro památky Palestinci minulý měsíc v UNESCO neformálně toto téma nadnesli a pravděpodobně podají i oficiální požadavek u Komise pro podporu navrácení kulturního dědictví.

V této komisi UNESCO Izrael nezasedá, má zde pouze statut pozorovatele.

Izrael byl s Organizací pro vědu a kulturu OSN v posledních týdnech v rozepři kvůli sérii rezolucí, které charakterizovaly svatá místa na a v okolí Chrámové hory v Jeruzalémě, jako muslimská.

„Jde o další provokaci Palestinců, kteří se pokouší přepsat historii a zbavit Židy historického pojítka s touto zemí,“ řekl izraelský velvyslanec při UNESCO Karmel Shama Ha Cohen. „Svitky od Mrtvého moře představují konkrétní archeologický důkaz přítomnosti židovského lidu v zemi izraelské,“ dodal HaCohen.

Svitky byly nalezeny v roku 1947 beduínskými pastýři v jeskyních u Kumránu v Judské poušti u Mrtvého moře, tedy v místě, které Palestinci požadují pro svůj budoucí stát. Beduíni tyto svitky následně prodali.

Svitky, psané na hovězí kůži, menší část na pergamenu, kterých se do roku 1956 našlo 870, mají obrovský význam zejména probiblickou kritiku(zejménatextovou), neboť napomáhají poznání jazyka, slovní zásoby, stylu či frází. Zároveň také obsahují nemálo variant biblického textu (většina gramatického a pravopisného rázu), které pomáhají osvětlovat některá místa v Bibli.

Velký význam pak svitky mají samozřejmě pro poznání podobyjudaismuv obdobídruhého Chrámu, mj. tedy doby, ve které vznikalokřesťanství. Texty tak napomáhají lépe pochopit souvislosti vzniku křesťanství.

Izraelské muzem zveřejnilo naskenované kopie některých svitků online ve vysokém rozlišení. Nejdelší Izaiášův svitek, který má 7,43m, je navíc přeložen z hebrejštiny do angličtiny. Do konce roku 2016 by měly být zveřejněny všechny.

Izrael považuje tzv. Kumránské svitky za svůj národní poklad, a většina z nich je uchovávána ve speciálně upravených místnostech, ve kterých teplota, přítmí a vlhkost simuluje podobné parametry jako v kumránských jeskyních, kde pergamenové svitky přečkaly dva tisíce let. Malá část je pak vystavena v oddělení Izraelského muzea, které se nazývá Svatyně knihy, v Jeruzalémě.

Nedávno schválené rezoluce UNESCOupírají Židům historickou spojitost s Chrámovou horou i se Zdí nářků a Palestinci za souhlasu orgánů UNESCO chystají další útok na Izrael a jeho movité dědictví z nejposvátnějších.

Ve světě již schválené rezoluce UNESCO vyvolávají pobouření, a to i u některých osobností v arabských zemích. Izrael je pro své arabské sousedy strategickým spojencem proti ISIS a dalším teroristickým skupinám. Izrael existoval před rezolucemi UNESCO a bude existovat i po nich a svá nejposvátnější místa si uhájí.

Autor: Lenka Hoffmannová | karma: 33.17 | přečteno: 676 ×
Poslední články autora