Trump jmenuje nového velvyslance v Izraeli

Mike Huckabee, podporující rozšíření izraelských osad a izraelskou anexi Západního břehu, se včera setkal s Trumpem, aby projednali jeho oficiální jmenování velvyslancem v Izraeli.

Možná se někomu bude zdát, že na jmenování velvyslance v malé zemičce tisíce kilometrů vzdálené od USA je příliš brzy, že Trump má v mezidobí před svým jmenováním spoustu důležitějších starostí. Ovšem Izrael je na horkém středním východě jediná výspa demokracie doposud vojensky chránící nejen Evropu proti expanzi milionů uprchlíků z válečné zóny rozprostírající se téměř ve všech zemích regionu,

S Izraelem v obavě před islamisty spolupracují Egypt, Jordánsko, Saudská Arábie, al také povstalci v Sýrii. Prodejem kurdské ropy Izrael též pomáhá získávat peníze na zbraně pro statečné kurdské bojovníky a bojovnice.

Huckabee je nejen zastáncem rozšiřování osad na Západním břehu, nedávno dokonce prohlásil, že Palestinci neexistují. List Daily mail citoval prohlášení zástupce Trumpovy administrativy v přechodném období, které potvrzuje brzké jmenování Huckabeeho, bývalého guvernéra státu Arkansas a dvojnásobného bývalého prezidentského kandidáta.

Zdroj British news citoval prohlášení, podle kterého Huckabee bude dohlížet na přeložení americké ambasády doposud sídlící v Tel-Avivu, do Jeruzaléma, jak již ve své volební kampani několikrát zmínil Trump.

Jeruzalém je hlavní město Izraele, přesto všechny cizí ambasády mají doposud sídlo v Tel-Avivu, což je ústupkem Palestincům, kteří Jeruzalém považují za své hlavní město, přestože tento „národ“ ještě v době vzniku Izraele v roce 1948 neexistoval a Jeruzalém se nacházel na území Jordánska a Židé do něj mohli vstoupit jen 1x za rok. Palestinci byli jednoduše obyvateli Osmanské říše, která po porážce v první světové válce zanikla a jejiž území si mezi sebou většinou ve formě tzv. Mandátů rozdělily vítězné státy.

Huckabee, který během uplynulého roku komentoval pro Fox News, je také jedním z hlavních organizátorů cest Američanů identifikujících se s Republikánskou stranou do Izraele. Většinou se jedná o evangelíky, kteří v rámci cest též navštěvují izraelské osady na Západním břehu.

Bývalý guvernér Arkansasu má blízké vztahy s organizací Jasha Council (rada), která zastřešuje izraelské osady, jakož i mnohem radikálnější složky v osadnickém hnutí. Jeho postoj k izraelsko-palestinskému konfliktu je blízký postoji radikálnějších členů strany Habajit Hajehudi, která je pravicová a pro-osadnická. Huckabee například vyjádřil podporu obsazení Západního břehu Izraelem a neomezené stavbě osad, přestože zejména v OSN se stále častěji na nátlak Palestinců objevuje požadavek na úplné stažení Izraele ze Západního břehu.

V roce 2008 Huckabee vyjádřil názor, že Palestinci neexistují,“ a dodal, že pojem „palestinský“ je politický nástroj používaný jako nátlak na Izrael, aby předal vládu nad Západním břehem. V roce 2011 zopakoval toto tvrzení v rozhovoru pro Washington Post a zdůraznil, že tvrzení, že Palestinci mají dlouhou historii sahající stovky či dokonce tisíce let zpět, je nepravdivé.

Pojmenování Palestina pro území, ze kterého Římané vyhnali všechny Židy po dobytí a zničení Jeruzaléma v roce 70 našeho letopočtu, vzniklo jako ponižující podle nepřátel, Féničanů, kteří s Ždy bojovali. Jedním z příslušníků tohoto národa pocházejícího z ostrovů ve Středomoří byl též obr Goliáš, poražený Davidem.

Huckabee také tvrdě kritizoval izraelské jednostranné stažení z pásma Gazy a vykořenění izraelských osad v roce 2005, kdy na základě dohod z Osla, které podepsal později jedním z radikálních osadníků zavražděný Jicchak Rabin, se Izrael stáhl z Gazy, kterou dobyl v roce 1967 v šestidenní válce, a kterou odmítl Egypt převzít zpět.

V prosinci 2015 také Huckabee sdělil židovským sponzorům v Brooklynu, že viděl, jak byli osadníci vyhnáni z jejich domovů v pásmu Gazy před namířenými puškami izraelských vojáků. „Už jsem také viděl film o Gush Katif. Vidíte zde dobré židovské rodiny před namířenou pistolí vyháněné z domovů a pochodující pryč z jejich osad.“

Gush Katif bylo společenství 17 osad v pásmu Gazy, které byly založeny v roce 1968 po šestidenní válce a byly obývány zejména ortodoxními Židy, ale také sekulárními a beduínskými rodinami. Gush Katif se nacházelo poblíž egyptských hranic a neustále bylo vystaveno útokům Palestinců z okolí.

Po stažení se z pásma Gazy Izrael zbořil rodinné domy, ale všechny veřejné budovy, továrny, skleníky a synagogy ponechal Palestincům k užívání. Ti všechny tyto objekty zničili, synagogy vypálili, a na volném prostranství umístili odpalovací rampy pro rakety odpalované na Izrael.

Opakování tohoto scénáře se Izrael právem obává po případném opuštění Západního břehu.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Lenka Hoffmannová | sobota 19.11.2016 13:49 | karma článku: 29,22 | přečteno: 733x
  • Další články autora

Lenka Hoffmannová

Bojím se o život!

1.7.2019 v 20:08 | Karma: 22,30
  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi