Co dělá Putin dobře a západ nedělá vůbec

15. 08. 2018 19:31:06
The Wall Street Journal otiskl zajímavý článek o Maďarsku, zemi bývalého sovětského bloku, která po zhroucení Sovětského svazu vstoupila do NATO a nyní se přiklání k Putinovu Rusku.

Jak uvádí článek, je to další případ odpadlictví od protisovětské koalice z období studené války a další diplomatické vítězství pro Putina.

Ale co je důležité, je nasnadě otázka, čím to je způsobeno, že Západ zažívá tento dlouhý a pomalý, přesto neúprosný rozvrat - a co dělá Putin, že tomu tak je.

zde je to, co dělá Putin správně a co Západ - ne, že dělá špatně - ale nedělá vůbec: Za prvé poskytuje svým lidem vše přesahující smysl a účel skrze oficiální náboženství, tedy křesťanství, zatímco Západ si myslí, že kulturní soudržnost může fungovat skrze nesmyslné světské liberální abstrakce.

Putin ví, že západní vůdci si vůbec neuvědomují, že každá kultura aby fungovala, potřebuje mít ve svém srdci náboženství. Komunismus padl kvůli nedostatku skutečného náboženství a Západ nyní selhává, protože opustil to, které dříve vyznával.

A paradoxně, to, co měl Západ, je právě to, co má nyní Putin, tedy křesťanství.

Naposledy jsem navštívila Rusko v roce 1985, ale lidé, kteří nedávno Rusko navštívili, říkají, že všechny symboly starého sovětského režimu zmizely - všechny, kromě těch z betonu. A ty pravděpodobně už nemají pro Rusy žádný význam. Na jejich místě jsou křesťanské symboly, především ikony. Ve skutečnosti jsou ikony v Putinově Rusku všude. Putin - chytře nebo moudře, v závislosti na vašem pohledu na něj - přišel na to, že marxismus sloužil po určitou dobu jako de facto náboženství starého sovětského režimu. Ale po selhání marxismu lidé potřebovali nové náboženství - v případě Ruska se jim stalo to náboženství staré.

Staré carské Rusko je zpět a nečekaně s větší silou společně s náboženským systémem, který ho udržoval - Ruskou pravoslavnou církví. Ode dneška, ikony.

U těchto ruských politických vůdců je to jednoznačné. Ve skutečnosti ruští vůdci nyní říkají, co je nyní prakticky nemožné říci například o USA: Rusko, prohlašují, je křesťanským národem. Ruští lídři to nyní výslovně a otevřeně prosazují.

Zatímco liberálové v USA tlačí na omezení svobody projevu a omezení náboženské svobody v rámci postupujícího sekulárního zákona šaríja, Rusové vyhlašují politickou svobodu a učí křesťanství na školách.

Zatímco v současnosti liberálové v Evropě a ve Spojených státech nezatížení morálním omezením západního náboženství podporují nejabsurdnější a radikální části genderové teorie a rasové politiky, Rusové propagují tradiční hodnoty.

Samozřejmě můžeme si být vědomi negativní reakce na toto. Ano, západní liberálové mluví o svobodě, ale podívejme se na zkrácenou životnost těch, kteří otevřeně vzdorují Putinovi. To je legitimní tvrzení. A říkají, Putin si může vykládat o křesťanství co chce, ale co pronásledování náboženských menšin v Rusku? Další tvrzení.

Můžeme potvrdit všechna tvrzení pochybovačů a nadále mluvit o tom, že Rusko otevřeně vzdoruje liberálnímu sekulárnímu Západu, jedné z výhod, o které Západ vždy tvrdil, že má nad Rusy: že Západ měl kulturu zasvěcenou náboženským hodnotám, zatímco Rusko bylo ateistické.

Role se nyní obrátily, západní lídři zjevně plni naděje o islámu, který vyznávají a vyznávali jejich noví přistěhovalci, kteří jsou v nejlepším případě rozpolcení a v nejhorším případě nepřátelští k tradičnímu křesťanství, čím dál víc ničí hodnoty, které s ním souvisí. Na Západě byly znesvěceny tradiční oltáře a stejně jako v Brave New World (Hrdý nový svět) Aldouse Huxleyho, ti nahoře vykopli kříž a zanechali z něj pouze "T" - symbol pro "Technologie".

Technologie a ekonomické bohatství, které představuje "T", je novým náboženstvím Západu. Ale to neuspokojuje duši Západu. Západ poskytuje svým lidem věci, pro které mohou žít, ale Putin dává svým lidem věci, pro které dokážou zemřít

Autor: Lenka Hoffmannová | středa 15.8.2018 19:31 | karma článku: 42.77 | přečteno: 4310x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Politika

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 20.16 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Duchoslav

Ruský břeh Roberta Fica

Jsem proslovenský, dělám vlasteneckou a suverénní politiku, vše jen pro národ. Tak by se stručně dala charakterizovat politika staronového premiéra Roberta Fica. Zní to sice líbivě, ale realita je bohužel jiná.

27.3.2024 v 9:24 | Karma článku: 25.10 | Přečteno: 508 | Diskuse

Petr Štrompf

Utažený kremelský šroub. Stržený závit pak způsobí pohromu

Islamisté vraždící v Moskvě. Mrtví na obou stranách ukrajinské fronty. Represe režimu, žijícího ve strachu o sebe samého. Šrouby stále utahuje a bude je utahovat ještě víc.

26.3.2024 v 17:34 | Karma článku: 18.71 | Přečteno: 464 | Diskuse

Michal Sabó

Rudá záře nad Moskvou aneb mají teroristi právo na soucit?

Útok v Rusku, při němž útočníci v koncertním sále na okraji Moskvy v pátek zabili nejméně 133 lidí a mnoho dalších zranili, nám nastavil zrcadlo. Máme Rusko litovat?

26.3.2024 v 7:13 | Karma článku: 36.52 | Přečteno: 2304 | Diskuse

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma článku: 22.86 | Přečteno: 651 | Diskuse
Počet článků 710 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...