Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Kdyby ministr Eškol neprohlásil na konci října 1967, že Izrael se nikdy nevrátí k hranicím před červnem 1967, tak Střední východ mohl být oázou míru a štěstí.

1 8
možnosti
TB

těžko, Hamás by si něco už našel. ostatně by měl Hamás změnit svojí ústavu vůči Izraeli, a pak by se teprve děly věci

4 1
možnosti
Foto

A Hamas by nikdy ale nevznikl.

0 2
možnosti
TB

nerozumím odpovědi, proč by neměl vznikat. Vyhnal z Gazy své oponenty z all-Fatahu, dokonce je i zabíjel, a to by neměl

1 0
možnosti
Foto

Tak ještě jednou: Eškol v roce 1967 prohlásil, že i kdyby se Arabové na hlavu stavěli, tak Izrael jim nikdy dobrovolně nevrátí jejich domy a pole. Tak se nelze divit, že se pokouší vzít si zpět ty domy i pole násilím. A čím dál tím více se radikalizují. O tom viz blíže dnešní blog pana Stejskala. A vyhledávají podporu u těch organizací, o nichž se domnívají, že jim v tom pomůžou.

Takže kdyby Eškol tehdy prohlásil, že za těch a těch podmínek dostanou

Arabové zpět své domy a pole, tak by nebylo místo pro Hamas. Nikdo by jeho služeb nepotřeboval.

1 2
možnosti
TB

rok 1967 je zavádějící a to víte. Bylo to těsně po 6 denní válce. Není mi dostatečně známo co naslibovali Arabské státy Palestincům, ale od té doby se hodně věcí změnilo. Egypt podepsal mírovou smlouvu s Egyptem a Izrael vrátil Egyptu Sinajský poloostrov i ropnými poli. Jordánsku chtěl vrátit rovněž dobité území, ale jordánský král ho nechtěl, jedná se území nazývané Západní břeh Jordánu a tak bylo dáno Palestincům. Sporným bodem jsou Golánské výšiny patřící Sýrii. Nějaké území bylo skutečně Sýrii vráceno, pouze centrární body ze kterých Syřané stříleli z děl na izraelské území, si Izrael nechal.

Takže o jaké území nyní jde, kromě Golanských výšin už není nic.

2 1
možnosti
Foto

Stačí když Izrael prohlásí, že už neplatí téze ministra Eškola, že Izrael je kdykoliv ochoten se vrátit k hranicím před červnem 1967.

A mimochodem, tak nějak jste ve svém výčtu opomenul otázku Jeruzaléma, když už nic jiného.

To má souvislost s uznáním Státu Palestina a navázáním diplomatických styků na nejvyšší úrovni. Jinak řečeno, Stát Izrael dosud nevrátil to nejdůležitější, nevrátil Palestincům jejich stát. Tím by byl Hamas ze hry.

1 1
možnosti
TB

Jeruzalém nepatřil celý Arabům, tam se to mělo štěpit. Ale myslím,že se čeká, až Palestinci uznají právo na existenci Izraele

2 0
možnosti
Foto

Vzhledem k tomu, že si podali ruce už jejich prezidenti, tak už se stalo.

A vzhledem k tomu, co tu k tématu píše autorka, tak by se všichni se měli nadechnout a zamyslet se nad tím, co každý z nich může udělat pro to, aby se alespoň děti jejich dětí mohly hrát spolu na jednom pískovišti.

0 0
možnosti
TB

prezidenti ano, ale jinak šel all-Hamas křížem. Ostatně tato organizace vznikla až v roce 1988, takže docela pozdě

0 0
možnosti
  • Počet článků 710
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1099x
Píšu, protože mě to baví a chci se podělit. https://www.facebook.com/sekacdamsky?fref=ts https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.pr

https://www.facebook.com/lenka.hoffmannova.veganka.a.zdravi